Erhverv

Lovbombe under løbehjulene: Kan forsvinde fra Europas største marked

Tyskland er ved at stramme lovskruen over for de elektriske løbehjul. Det kan potentielt betyde, at de forsvinder fra flere af de tyske storbyer, frygter virksomhederne bag løbehjulene.

Elektriske løbehjul har indtaget de europæiske storbyer. Her ses de i København. Arkivfoto: Jens Dresling.

De omstridte elektriske løbehjul, som de senere år har invaderet de fleste storbyer, risikerer at nu at blive bandlyst fra gader og stræder i Tyskland.

Elløbehjulene, som også i Danmark har skabt stor debat, står til at blive ramt af en ny lovændring, som de tyske politikere skal stemme om senere på ugen.

Bliver lovændringen vedtaget, vil det give de tyske byer frie hænder til at begrænse eller helt forbyde brugen af elløbehjul. Det skriver erhvervsmediet Financial Times.

De eldrevne løbehjul har officielt været tilladt i Tyskland siden juni sidste år, og siden har forskellige virksomheder som f.eks. Lime, Voi og Tier oversået de tyske storbyer med løbehjul.

Det har fået flere byer med Berlin i spidsen til at sige stop.

Det er især problemer med løbehjul på fortove, pladser og andre områder for gående, der har fået tålmodigheden til at slippe op hos bystyret i flere tyske byer.

Hvis lovgivningen bliver stemt igennem, vil det betyde, at elløbehjulene fremover bliver betragtet som kommercielle enheder, der skal søge om en særlig tilladelse til at operere hos de enkelte byer. Dermed kan de tyske byer selv beslutte, om de vil vende tommelfingeren ned- eller opad til ansøgningen – og de facto forbyde løbehjulene eller stærkt begrænse dem.

Hos det svenske løbehjulsfirma Voi, der bl.a. har 1.000 løbehjul alene i Berlin, frygter man, at lovændringen vil kvæle elløbehjulenes største marked i Europa. Konsulenthuset McKinsey har anslået, at det europæiske marked for elløbehjul har en potentiel værdi på 150 mia. dollars over de næste 10 år.

»Lovændringen vil betyde, at løbehjulene kan forsvinde fra nogle af byerne i Tyskland,« siger Claus Unterkicher, der er chef for Vois europæiske division.

Hvis lovændringen bliver stemt igennem, vil den træde i kraft 1. juni i år.

Læs også
Top job