Erhverv

Et historisk VAR-øjeblik i Danmark, da FCK missede en gylden europæisk mulighed

FC København tog torsdag aften imod Celtic på hjemmebane i Europa League-sekstendedelsfinalen.

Et fyldt dansk nationalstadion med over 34.000 tilskuere. To højlydte fangrupperinger i hver sin ende af banen. En europæisk aften med alt, hvad det indebærer af forventninger, pres og prestige.

Det hele var på plads til at skabe en stor aften, da FC København tog imod Celtic FC i Europa Leagues 1/16-finale. Undervejs opstod der endda et historisk øjeblik med den første VAR-situation (Video Asssistant Referee) i en betydende kamp på dansk jord, tilmed i en afgørende situation.

Det hele sluttede 1-1, da de danske mestre tog imod den skotske pendant. Dermed fik FC København ikke det bedste udgangspunkt inden returkampen på Celtic Park om en uge, men muligheden for at overraske er bestemt stadig til stede.

Det var ikke, fordi FC København-spillerne manglede viden om, hvorfor de skulle passe ekstra godt på Odsonne Edouard.

Manager Ståle Solbakken havde advaret sine spillere om Celtic-topscoreren, der har fået polstret sin næsten to meter høje krop med masser af muskler og fysisk pondus uden at miste sin hurtighed.

20 ligamål er det blevet til i denne sæson, tre i Europa League, og efter under et minut af kampen var det tæt på at ske igen, da den 22-årige Odsonne Edouard blev sendt fri efter et godt dybdeløb.

To minutter senere opstod en næsten identisk situation, men for anden gang i træk blev afslutningen blokeret af FCK-keeper Karl-Johan Johnsson.

Til gengæld fik det Ståle Solbakken til at haste ud af trænerboksen for at dirigere noget struktur ind i bagkæden, hvor den nytilkomne - eller måske rettere hjemvendte - Ragnar Sigurdsson var trådt ind i midterforsvaret.

Tredje gang var Odsonne Edouard mere ubarmhjertig. Efter et gennemspillet angreb endte bolden i feltet hos den formstærke franskmand, der elegant lobbede bolden ind over Karl-Johan Johnsson efter et kvarter.

Ståle Solbakken skreg og gestikulerede med armene for at få sine spillere til at forstå, at de (indsæt selv kraftfuldt norsk bandeord) skulle få mere ro på bolden. Da beskeden var blevet afleveret, tilsyneladende en håndfuld gange, lossede nordmanden irriteret til vanddunkene på vej tilbage til bænken.

Efterhånden kom danskerne bedre med i kampen, venstrebacken Bryan Oviedo havde en fin mulighed efter en halv time, men de blev aldrig dominerende på bolden, som Ståle Solbakken havde udtrykt et håb om inden kampen.

Derfor var der også spredt pifteri blandt hjemmefansene, da holdene gik til pause.

Anderledes begejstring var der at spore over den energi, FC København kom ud med i begyndelsen af anden halvleg.

Tålmodigheden var pludselig til stede i opspillet, og efterhånden begyndte presspillet også at fungere. Det demonstrerede anfører Carlos Zeca på fornem vis, da han erobrede bolden højt oppe på Celtics banehalvdel og satte gang i det angreb, der endte hos Dame N’Doye.

Den rutinerede angriber lagde køligt bolden tilrette for sig selv, inden han skruede den i mål via stolpen. 1-1 efter lidt over 50 minutter, også brølede FCK-tilskuerne af glæde.

Celtic og Odsonne Edouard havde dog stadig de største muligheder. Særligt tyve minutter før tid var franskmanden tæt på at fordoble sin målscoring, men endnu engang parerede Karl-Johan Johnsson afslutningen tæt under mål.

Det var ikke Celtic-topscorerens skarpeste aften, men alligevel voldte han konstant københavnerne problemer med sine intelligente løb og gennembrudskraft.

FC København skulle for første gang spille en kamp med VAR-teknologien, hvor dommeren har mulighed for at træffe - og ændre - sin beslutning på baggrund af videobilleder. Det kom for første gang i fokus med et kvarter tilbage af kampen, da FCK-spillene appellerede kraftigt for et straffespark. Kort efter løb dommer Sergei Karasev ud af banen for at nærstudere situationen på en skærm.

Han kom til den konklusion, at der var straffespark, og så endte den historiske situation med et jubelbrøl samt en gylden mulighed for FC København.

Jens Stage tog ansvaret, men sendte bolden på stolpen, og så begyndte de i stedet at juble med øllet flyvende om ørerne ned i Celtics ende af stadion. Jo, det var en ægte europæisk aften i den danske hovedstad.

BRANCHENYT
Læs også