Erhverv

Ny analyse: Flyselskaber vil tabe milliarder på coronavirus

Den globale luftfartsorganisation IATA forudser et voldsomt dyk i efterspørgslen som følge af virusudbruddet i Kina.

Foto: Imaginechina via AP Images

Konsekvenserne af coronavirussen rammer verdenshandlen og flere af verdens virksomheder. Luftfartsbranchen går ingenlunde fri.

Nu forudser den globale luftfartsorganisation IATA, at flyselskaberne står over for et voldsomt dyk i efterspørgslen i Asien og Stillehavsregionen på omkring 13 pct. som følge af virusudbruddet i Kina.

Det skriver organisationen i en meddelelse.

Det svarer til et fald på 8,2 pct. sammenlignet med efterspørgslen i 2019, skriver IATA, da væksten før coronavirussen var estimeret til omkring 4,8 pct.

Den samlede regningen i form af tabt omsætning i flyselskaberne vurderer IATA vil være 27,8 mia. dollar.

Det er primært de kinesiske flyselskaber, der bliver ramt. Tabet på kinesisk indenrigsflyvning alene estimeres til at være 12,8 mia. dollar.

Men også globalt vil luftfarten mærke coronavirussen. Selskaber uden for Asien og Stillehavsregionen ventes at tabe 1,5 mia. dollar i år.

Det vil i så fald være første gang, at efterspørgsel og antal flypassagerer falder siden SARS-udbruddet for 17 år siden, skriver nyhedstjensten Bloomberg.

»Det er udfordrende tider for den globale flyindustri. At stoppe spredningen af virussen er første prioritet. Vi estimerer, at den globale trafik vil blive reduceret med 4,7 pct. som følge af virusen,« siger IATA-chef Alexandre de Juniac i meddelelsen.

Europæiske Air France-KLM afleverede regnskab for 2019 torsdag og afslørede her, at coronavirussen vil koste omkring 150-200 mio. euro i perioden februar til april på grund af aflysninger.

Herhjemme annoncerede SAS i sidste uge, at selskabets stop for flyvninger til Beijing og Shanghai i Kina forlænges til 29. marts. Dermed er to måneders flyvninger til Kina aflyst.

Det vurderer luftfartsanalytiker Jacob Pedersen fra Sydbank vil koste selskabet dyrt.

»Det koster formentlig SAS indtægter i omegnen af 140 mio. kr.,« lød det i den forbindelse.

BRANCHENYT
Læs også