Erhverv

Dansk landbrugsdynasti sat til salg

Familien bag en af Danmarks største svinebedrifter forsøger nu at sælge efter flere år med underskud.

Gitte Lerche-Simonsen er en af hovedaktionærerne bag det store landbrugsdynasti Lerche-Simonsen A/S.
Landbrugskoncernen producerer årligt 120.000 slagtesvin i Danmark og har omfattende aktiviteter i udlandet. Arkivfoto: Sebastian Buur Gunvald

En af landets største svineproducenter, Eskelund på Vestfyn, er blevet sat til salg efter flere år med tab, der samlet beløber sig til næsten 100 mio. kr.

Eskelund er ejet af familiedynastiet Lerche-Simonsen, som nu ikke længere vil drive kæmpelandbruget videre. Derfor skal der findes en ny ejer.

»Såvel Eskelund som resten af branchen oplever i øjeblikket en betydelig stigning i indtjeningen, bl.a. som følge af de høje afregningspriser på svinekød, og vi vurderer derfor, at det er et godt tidspunkt,« siger adm. direktør Morten Jørgensen.

Eskelund har 30 ansatte, cirka 1.000 hektar markdrift og en svineproduktion på 100.000 slagtesvin årligt. Desuden hører en foderfabrik og en transportafdeling.

»Vi går helt klart efter et samlet salg på grund af virksomhedens interne synergier, hvor enhederne indbyrdes understøtter hinanden,« siger Morten Jørgensen.

Familien Lerche-Simonsen har på få år formøblet en stor del af formuen, og sidste år trådte familien helt ud af ledelsen i Eskelund. Pengekassen i familiens landbrugskoncern var næsten tom, og derfor måtte man gå i forhandlinger med banken om en ny struktur.

Det endte med, at Eskelund A/S blev omdannet til et anpartsselskab. Samtidig blev der etableret et såkaldt advisory board.

Selvom tiderne ifølge direktøren nu ser lysere ud for Eskelund, har økonomien under koncernen i flere år slået revner. De store underskud skyldes dels tørke og høje foderpriser, dels en såkaldt renteswap - et finansielt instrument, der bruges til rentesikring.

Derudover har Lerche-Simonsen-familien tabt penge på sine aktiviteter i Slovakiet, hvor man ejer 40 pct. af landbrugsselskabet Slovakiet Invest.

Familien Lerche-Simonsen ejer i dag Eskelund gennem selskabet Lerche-Simonsen ApS. Ejerskabet er fordelt med 45 pct. til hver af de to søskende Gitte og Peter Eskelund Lerche-Simonsen, mens deres far, Erling Eskelund Lerche-Simonsen, har 10 pct. af aktierne.

BRANCHENYT
Læs også