Erhverv

EU kan slukke omstridt nano-selskabs vækstdrømme i et hug: Act.Global står uden afgørende godkendelse

Selvom teknologivirksomheden Act.Global sælger sit hovedprodukt i flere europæiske lande, mangler produktet fortsat at blive godkendt af EU. Alligevel har næsten 200 investorer postet penge i Amager-selskabet, der kun har en midlertidig salgstilladelse.

Det omstridte nanoselskab Act.Globals bakteriedræbende spray er endnu ikke godkendt af EU. Selskabet med direktør Carsten Jensen i spidsen har udelukkende en midlertidig tilladelse til at sælge produktet. Foto: Nikolai Linares

Den bakteriedræbende nanospray, som udgør hele forretningsgrundlaget for det danske teknologiselskab Act.Global, er endnu ikke godkendt i EU, kan Finans nu afsløre.

Det skyldes, at sprayen er baseret på et aktivt stof, som i øjeblikket bliver vurderet af Det Europæiske Kemikalieagentur (ECHA).

»Dette aktive stof er under evaluering og derfor endnu ikke godkendt. Af denne grund findes der endnu ingen ansøgning om produktgodkendelse,« skriver en talsmand fra ECHA i en e-mail med henvisning til Act.Globals nanospray, der er døbt Act Cleancoat.

Act.Global
 • Teknologivirksomheden Act.Global fra Kastrup har udviklet et rengøringsprodukt, Cleancoat, som indeholder titaniumdioxid og angiveligt kan dræbe bakterier og vira over et helt år, hvis man sprøjter det ud på en overflade.
 • Mekanismen aktiveres ifølge Act.Global ved sollyset, og så kan man nøjes at gøre overfladen rent med saltvand.
 • Rengøringsproduktet skal ifølge Act.Global sælges til hoteller, hospitaler, plejehjem og andre brancher, som har brug for at håndtere bakterierne.
 • Knap 200 investorer har postet penge i Act.Global i håbet om, at nanosprayen bliver en international erhvervssucces. Det gælder blandt andre Lagkagehusets medstifter Ole Kristoffersen og den tidligere landholdsspiller og fodboldstjerne Henrik Larsen.

  Virksomheden er dog kommet i medierne og myndighedernes søgelys, efter at selskabet for nylig offentliggjorde et overraskende trecifret milliontab. I sidste uge påbegyndte Erhvervsstyrelsen således en granskning af selskabets regnskaber.

  Den bakteriedræbende nanospray benyttes som en overfladebehandling, der ifølge Act.Global lægger sig som et aktivt skjold, når den sprayes ud på en overflade. Midlet aktiveres af sollys og dræber bakterier og vira i en periode på op til et år.

  Ifølge en pressemeddelelse fra Act.Global i sidste uge har selskabet opnået »afgørende tilladelser fra myndigheder bl.a. i USA og EU for virksomhedens innovative løsning til at sikre bæredygtig hygiejne«. Men det betyder altså ikke, at nanosprayen er godkendt af EU.

  Act.Global har siden 2017 haft tilladelse til at sælge nanosprayen, mens den venter på godkendelse af det aktive stof og af produktet - hvis altså de enkelte EU-lande siger god for det.

  Det er eksempelvis sket i Danmark, hvor produktet er midlertidig godkendt.

  »Når aktivstoffet bliver godkendt af EU, skal firmaet ansøge om godkendelse af midlet under biocidforordningen. Hvis det bliver afvist, skal produktet fases ud,« siger Charlotte Wallensten, kontorchef i Miljøstyrelsen.

  Hun peger på, at der snildt kan gå mere end tre år, før Act.Global finder ud af, om den endelige godkendelse er på plads.

  Hvis det bliver afvist, skal produktet fases ud.

  Charlotte Wallensten, kontorchef i Miljøstyrelsen

  I en e-mail skriver Louise Damgaard-Bochlas, kommunikationsdirektør i Act.Global, at selskabet agerer i overensstemmelse med reglerne.

  »Act.Global følger lovgivning omkring biocider i EU og er bevist virksomt, hvilket også er årsagen til Act.Global er på listen af godkendte leverandører,« skriver Louise Damgaard-Bochlas, kommunikationsdirektør i Act.Global.

  BRANCHENYT
  Læs også