Erhverv

Coronavirus sender (igen) verdens aktiemarkeder i rødt

Frygten for coronavirus bare stiger og stiger, og aktiekurserne fortsætter ned.

Coronavirussen fortsætter med at sprede sig og kræver på daglig basis nye dødsfald. Foto: Vincent Yu.

Rødt, rødt og mere rødt. Verdens aktiemarkeder lider under den hastigt voksende coronavirus, og tirsdagen bød på endnu en næsten endeløs række af kursfald verden over.

»For første gang i noget tid er vi endelig vågnet op og har erkendt det faktum, at dette problem kan fortsætte en rum tid og have væsentlig betydning for både den kinesiske og den globale økonomis vækst - og potentielt den amerikanske,« siger Randy Frederick, VP med ansvar for handel og derivater i Charles Schwab, til Reuters.

De ledende amerikanske aktieindeks, Dow Jones, S&P 500 og Nasdaq, faldt alle med et brag. Værst gik det for Dow Jones, der endte dagen med et minus på 3,14 pct. efter fulgt af S&P 500 med et fald på 3,13 pct. Lidt mindre ringe gik det for Nasdaq, hvor faldet endte på 2,8 pct.

Det er imidlertid ikke kun de amerikanske aktier, der lider under den globale virus, der nu har smittet i alt 53 amerikanske statsborgere, størstedelen af dem, helt præcist 36, på cruiseskibet Princess Diamond, der er i karantæne i Japan.

Den tiårige amerikanske statsobligation nåede således også et historisk punkt og satte nye bundrekord med en rente på 1,3155 pct., hvilket er endnu lavere, end da Storbritannien stemte ja til at forlade EU.

På det europæiske aktiemarked var der også nok engang tale om en nedtur af de større. Selvom faldene var mindre end mandag, var nedturen til at tage at føle på.

Det ledende europæiske Europa Stoxx 600-indeks lukkede 1,8 pct. lavere. Mens flyselskabernes aktier havde kurs direkte mod afgrunden mandag, var det - trods nye fald til både Ryanair, EasyJet og Lufthansa - andre selskaber, der løb med de negative overskrifter.

Det gjaldt ikke mindst den franske modekoncern SMCP, der ifølge Ritzau Finans dykkede 10 pct. efter at være faldet 12 pct. mandag.

Årsagen bag var offentlige kommentarer om, at coronavirussen kunne få direkte og negative salgseffekter, hvilket bl.a. skal ses i lyset af, at 11 personer nu er døde af coronavirus i Italien. Virussen også har bredt sig til andre europæiske lande som Schweiz, Østrig og Kroatien.

I Danmark var der heller ikke mange lyspunkter at spore. Det ledende C25-indeks faldt med 1,8 pct. efter mandagens store nedtur, der var det største endagsfald siden indekset blev etableret i slutningen af 2016.

Blandt de mest faldende aktier var A.P. Møller-Mærsk og Jyske Bank, der begge faldt 2,9 pct. Værre gik det igen for flyselskabet SAS, der faldt yderligere 3,3 pct. efter mandagens fald på 9 pct.

BRANCHENYT
Læs også