Erhverv

Martin Skous omsætning er styrtdykket og overskuddet mere end halveret: »Det var slet ikke planen, at vi skulle vokse så meget«

I fem år måtte Martin Skou Heidemann drive sin virksomhed fra hjemmet. Så stak det hele af. Indtil nu.

Martin Skou Heidemann er adm. direktør og hovedaktionær i Skou Gruppen. Foto: Niels Hougaard Foto: Niels Hougaard

Kan man som virksomhedsejer og direktør være tilfreds med, at omsætningen falder med næsten 250 mio. kr., og overskuddet bliver mere end halveret?

Ja, hvis du spørger Martin Skou Heidemann, stifter og ejer af byggefirmaet Skou Gruppen.

Efter flere år med hæsblæsende vækst tog regnskabstallene sidste år et gevaldigt dyk. Men virksomheden har stadig 145 ansatte, og der står ingen blinkende advarselslamper på Martin Skou Heidemanns kontor.

Tværtimod.

»Vi har haft en vanvittig vækst de foregående tre år, og det var sjovt at runde en halv milliard i omsætning. Men det var slet ikke planen, at vi skulle vokse så meget. Derfor er jeg rigtig glad for, at vi har formået at lave en kontrolleret reduktion af forretningen, samtidig med at vi har fastholdt indtjeningen og styrket vores organisation,« siger han.

Når omsætningen er faldet fra 591 mio. kr. til 344 mio. kr., skyldes det ifølge Martin Skou Heidemann, at Skou Gruppen har styret udenom projekter, der skal laves med hjælp fra underentreprenører. Nu bliver det meste lavet med egne folk.

Selvom det har ført til et kraftigt fald i omsætningen, er overskudsgraden i Skou Gruppen stadig over 5 pct., hvilket er målsætningen. I seneste regnskabsår var den på 5,3.

Overskuddet i virksomheden var på 15 mio. kr. efter skat.

»Noget af det sværeste for større virksomheder inden for byggeriet er at tjene penge på egenproduktion. Dertil kommer, at det kan være endnu sværere at tjene penge, når omsætningen går tilbage. Vores seneste regnskab viser, at vi kan begge dele,« siger Martin Skou Heidemann.

Det var omkring årtusindeskiftet, at Martin Skou Heidemann kvittede sit faste job og stiftede Skou Gruppen. De første fem år drev han virksomheden fra et tre kvadratmeter stort værelse i villaen i Bagsværd.

Med hjælp fra to tømrersvende fik han gang i forretningen, som voksede sig større og større. Og som nu er blevet noget mindre - i hvert fald målt på omsætning og indtjening.

2020 kan blive et skelsættende år, siger direktøren.

»Der er stadig lave renter, og det plejer at give mere byggeri, men til gengæld stiger boligpriserne i hovedstaden ikke, så det trækker i den anden retning. Mit bedste bud er, at det kommer til at skærpe konkurrencen. 2020 kan blive et udskillelsesløb, hvor dem, som bare var med på en optur, forsvinder, og dem, som formår at tjene penge i både op- og nedgang, bliver tilbage,« siger Martin Skou Heidemann.

BRANCHENYT
Læs også