Erhverv

Endnu en millionregning er på vej til Verdo: Nu er det kraftvarmeværket, den er gal med

Verdo står til at skulle betale 146,4 mio. kr. tilbage til varmekunderne. Det samlede foreløbige tilbagebetalingskrav er nu på over 650 mio. kr.

Collage: Anders Thykier Vester

Den randrusianske forsyningsvirksomhed Verdo står til endnu en trecifret millionregning, efter at Forsyningstilsynet vurderer, at virksomhedens kraftvarmeværk har taget for høje priser for varmen.

I en pressemeddelelse oplyser Verdo onsdag, at tilsynet i et udkast til afgørelse om Verdo Produktion, der ejer koncernens kraftvarmeværk, lægger op til, at Verdo skal betale 146,4 mio. kr. tilbage til 36.000 varmekunder.

Regningen kommer oven i tidligere afgørelser mod Verdos fjernvarmeselskab, Verdo Varme, der distribuerer varmen mellem fjernvarmeværket og kunderne, og koncernens samlede foreløbige tilbagebetalingskrav er nu på over 650 mio. kr.

Langt størstedelen af tilbagebetalingskravet handler om, at Verdo Varme og Verdo Produktion i adskillige år har indregnet en såkaldt forrentning af indskudskapitalen i virksomhedens varmepriser.

Det kræver en godkendelse fra myndighederne, men Verdo gjorde det, inden godkendelserne forelå, og nu viser det sig, at Forsyningstilsynet ikke er enig i Verdos opgørelser.

En mindre del af det truende tilbagebetalingskrav handler om, at Verdo ifølge Forsyningstilsynet lod kunderne finansiere renteudgifter for 124 mio. kr. i Verdo Varme på koncerninterne lån, der ifølge tilsynet var unødvendige.

De penge skal også tilbagebetales, vurderer tilsynet, som dog endnu ikke har truffet en endelig afgørelse på dette punkt.

Verdos direktør Jakob Flybjerg Christensen siger, at koncernen vil lave et høringssvar til det seneste udkast til afgørelse i løbet af marts 2020, men at virksomheden er klar til at betale pengene tilbage, når sagen er definitivt afgjort.

»Verdo har alle pengene til at tilbagebetale til forbrugerne, og de har været til rådighed i hele perioden,« siger han.

Tilbagebetalingen vil formentlig ske i form af en reduktion af priserne fremadrettet. Det har tidligere vakt røre, fordi pengene dermed kommer nye kunder til gavn, mens gamle kunder, der er flyttet ud af Verdos forsyningsområde, intet får ud af det.

Allerede i sommer gik Verdo i gang med at betale de første 235 mio. kr. tilbage gennem reduktioner i varmeprisen.

Det førte til en reduktion i varmeprisen på 2200 kr. om året på et standardhus på 130 m2. Efter reduktionen havde et standardhus ved årsskiftet en samlet varmepris på 11.650 kroner, oplyser Verdo.

Finans lavede i 2019 en lang række artikler om Verdos overfakturering af kunderne. Sagen kostede i april 2019 den daværende topchef Kim Frimer jobbet.

Læs også
Top job