Erhverv

Slut med håndtryk, kram, kindkys og store begivenheder for at stoppe spredning af coronasmitten

Regeringen strammer vejledningerne for at undgå, at coronavirussen for alvor slår til i Danmark – ikke mindst af hensyn til ældre og svage borgere. Det betyder aflyste koncerter og tomme stadioner. Opstramningen modtages med både ros og kritik.

Artiklens øverste billede
Lørdagens Melodi Grand Prix er en af de store begivenheder, som er ramt af de nye coronaregler. Derfor holdes festen i Royal Arena i København uden tilskuere. Foto: Nicolai Lorenzen

Hold afstand.

Med regeringens seneste udmelding for at begrænse spredningen af coronavirus har danskerne fået helt nye færdselsregler i samfundet: Farvel til håndtryk, kram og kindkys. Slut med koncerter, fodboldkampe og andre store begivenheder med flere end 1.000 deltagere. Og tænk nøje over, om det er i weekenden, at du skal besøge din gamle mor på plejehjemmet.

Statsminister Mette Frederiksen havde medbragt den alvorsfulde mine, da hun fredag i Statsministeriets Spejlsal understregede behovet for yderligere restriktioner.

For at sætte en tyk streg under, at vi skal passe på de mest udsatte i vores samfund. Vi skal passe på hinanden.

Mette Frederiksen, statsminister

I Royal Arena i København, hvor der fredag var generalprøve på årets Dansk Melodi Grand Prix, fik de nye regler store konsekvenser. Lørdagens show bliver uden jubel, piften og hujen fra tilskuerne, for de 9.000 billetter kommer aldrig i brug.

»Det er en rigtig ærgerlig situation for at sige det på godt dansk. Vi gennemfører showet fuldstændig som planlagt, men det bliver uden tilskuere. Forhåbentlig kan vi dog stadig give folk ude i stuerne en god oplevelse,« siger Gustav Lützhøft, talsmand for årets Dansk Melodi Grand Prix.

Ud over at begrænse store forsamlinger resten af måneden – og måske længere – bad statsministeren fredag befolkningen om at omgås hinanden forsigtigt. Holde afstand og undgå fysisk kontakt.

Som et tredje punkt skal danskerne holde nøje øje med Udenrigsministeriets rejsevejledninger, som bliver opdateret hele tiden. I øjeblikket opererer vejledningen med lande, som man helt fraråder at besøge som f.eks. Kina og lande og regioner, som ikke er gode at gæste, medmindre det er meget nødvendigt – det omfatter f.eks. fire regioner i Norditalien – og endelig lande, hvor man skal udvise forsigtighed –det omfatter f.eks. Frankrig og Spanien.

Samtidig kunne statsministeren oplyse, at alle relevante oplysninger om corona nu bliver samlet på én hjemmeside med adressen coronasmitte.dk.

Mindsker risiko for karantæne

Hos Styrelsen for Patientsikkerhed, som står for at opspore de smittede og sætte smittemistænkte i karantæne, påpeger sektionsleder Anne Hempel-Jørgensen, at det kan vise sig at være en stor fordel for den enkelte at kvitte knus, kram og håndtryk. For ikke nok med at man mindsker risikoen for selv at blive smittet og for at smitte andre – man mindsker også sin egen risiko for pludselig at blive sat i karantæne i 14 dage af sundhedsmyndighederne, hvis det viser sig, at man har været i nærheden af en person med coronasmitte.

Hun peger på, at karantæne er et vigtigt redskab for at hindre smittespredning, men det er også meget indgribende for den enkelte og arbejdspladserne.

Også anbefalingen om at aflyse alle store arrangementer med over 1.000 deltagere giver mening i forhold til at hindre spredning:

»Jo flere smittede, jo flere kontaktopsporinger skal vi lave, og jo flere danskere kommer i karantæne. Så hvis man ved at undgå store arrangementer hindrer noget af smittespredningen, vil vi også få færre smittetilfælde og derfor færre personer, som vi skal ud at kortlægge adfærden for og sætte i karantæne,« siger hun.

Selv om nogle skoler og uddannelsesinstitutioner huser flere end 1.000 elever og lærere, er det dog ikke tanken at lukke dem ned, understregede Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm:

Skoler stadig åbne

»Her er det ikke så meget antallet, men tætheden blandt mennesker, som er afgørende. Det vil ikke være en god idé at samle alle elever og lærere i en tæt sal,« sagde han på pressemødet.

Professor Allan Randrup Thomsen, Institut for Immunologi og Mikrobiologi, kan godt forstå, hvis der er nogen, som anser regeringens nye tiltag med at begrænse store forsamlinger og folks nærkontakt med hinanden som temmelig voldsomme. Og måske også lidt overdrevne, når der tilsyneladende endnu ikke er en eneste dansker, som er smittet inden for landets grænser.

»Selvfølgelig er det voldsomt, og jeg kan ikke huske, at man nogensinde tidligere har været oppe i den størrelsesorden, når det gælder om at begrænse smitte. Men jeg mener, det er udtryk for rettidig omhu, og vi taler jo netop om tiltag, som skal sættes i værk, før smitten for alvor begynder at sprede sig internt i Danmark,« siger han, der rent videnskabeligt godt kan forstå, at nogen efterlyser mere stringente retningslinjer i stedet for opfordringer og appeller.

»Men i samme øjeblik, man begynder at indføre tvangsforanstaltninger, skal der jo også følge en kontrolindsats, der skal overvåge, at tingene bliver overholdt. Det er nok ikke den bedste måde at bruge politiets ressourcer på,« siger professoren.

Det er for mig at se ude af proportioner at aflyse alle store arrangementer og begynde at lave regler for kindkys og kram. Det er altså meget godt en gang imellem at ringe til virkeligheden.

Anne Skare Nielsen, fremtidsforsker

»Det er for mig at se ude af proportioner at aflyse alle store arrangementer og begynde at lave regler for kindkys og kram. Det er altså meget godt en gang imellem at ringe til virkeligheden og spørge sig selv, om vi har prøvet noget lignende før. Ja, det har vi. Vi har masser af sygdomme, som smitter via kindkys og håndtryk – bl.a. almindelig influenza, som alene sidste år slog flere end 1.000 danskere ihjel – uden at vi tidligere har indført lignende regler. Det virker, som om man sætter hele verdensøkonomien på pause, fordi der er en forkølelsesvirus, der breder sig. Det er et typisk reaktionsmønster, når folk bliver bange og bekymret for ting, som er ude af ens kontrol,« siger Anne Skare Nielsen.

Hun mener, at myndighederne kører ud af en tangent, som kommer til at gå hårdt ud over økonomien, turismen, restauranter, hoteller, konfirmationer og middagsselskaber.

»Man kunne med få og enkle forholdsregler opnå det samme ved, at vi lader være med at nyse på andre, bliver hjemme, hvis vi har det skidt, vasker hænder ofte og nyser i armhulen.«

Ja, vi skal selvfølgelig passe godt på de ældre, de syge og de mest udsatte og forhindre, at de bliver smittet, understreger hun.

»Men det skal vi jo huske under alle omstændigheder, også når der er almindelig influenzasæson.«


Voxpop - Hvordan påvirker coronavirussen din hverdag?

Jakob Broager, 31 år

Jakob Broager. Foto: Nicolai Lorenzen

»Jeg regnede med, at jeg skulle til FCK-kamp, men det skal jeg jo så ikke alligevel. I går var jeg til en stor konference. Vi var under 1.000 mennesker, men det var ikke alle, der gav hånd til hinanden. Det var lidt akavet ikke at give hånd, men på den anden side kunne man snakke om det. Jeg går ikke og kysser og krammer på gud og hver mand, men jeg er bekymret for min mormor, der er i dialyse.«

Torben Nielsen, 69 år

Torben Nielsen.

»Til april har vi bestilt en rejse til Lucca i Toscana med hele <DB>familien, og vi har flybilletter for 12.000 med Norwegian. Nu venter vi på, at Norwegian holder op med at flyve til <DB>Italien, så vi måske kan få vores penge tilbage. Vi har nået at afbestille huset, fordi vi ikke vil risikere noget. Det kan godt være, at jeg ikke fejler noget, men jeg skal jo ikke smitte alle de svage.«

Malene Vesterby, 30 år

Malene Vesterby.

»Jeg ser relativt tit fodbold, så det kan godt være, at jeg ikke kan komme til at komme på Brøndby Stadion lige foreløbig. I øjeblikket vasker jeg hænder en ekstra gang, men jeg er ikke blevet fanatisk. Hvis det bliver noget mere voldsomt, kunne jeg godt forestille mig, at jeg ville holde op med at tage offentlig transport for ikke at smitte andre.«

Jørgen Elkjær, 72 år

Jørgen Elkjær.

»Jeg synes, at det er noget hysteri. Ved en normal influenza dør der et par tusinde, og indtil videre er der jo ikke smittet mere end 20 mennesker med coronavirus. Det er fuldstændig vanvittigt, at man afholder Melodi Grand Prix uden tilskuere. Jeg er overhovedet ikke nervøs. Nu skal jeg over i Fields, der kan jeg jo også blive smittet på et håndtag, men livet må jo gå videre.«

Anne-Mette Mindegaard, 54 år, Kerteminde

Anne-Mette Mindegaard.

»Det gør den så lidt som muligt. Jeg har selv været igennem en kræftsygdom, og jeg har det sådan, at folk med kroniske sygdomme... det er ikke for at lyde hård ... men de må holde sig hjemme. Jeg bruger lidt mere håndsprit, men ellers fortsætter jeg mit liv ufortrødent.«

Christine Winther, 26 år, København

Christine Winther. Foto: Joachim Ladefoged

»Jeg er meget tæt med min familie og ser min gamle mormor regelmæssigt, men fordi hun har astma og dårlige lunger, har jeg ikke set hende siden slutningen af februar. Vi besøger hende ikke. Jeg vil ikke smitte hende, og derfor holder vi os fysisk væk, selv om vi savner hende. Jeg var i Budapest med min mormor og mor i februar, og i lufthavnen sørgede vi for, at både min mormor og mor brugte mundbind.«

Niels Henrik Christensen, 52 år, Viborg

Niels Henrik Christensen. Foto: Joachim Ladefoged

»Vi har en ældre mand i familien, min kones far, normalt ville vi måske køre forbi ham på vejen hjem fra messen her (Dansk Varmblods Hingstekåring, red.). Det vil vi måske stadig gøre, men så vil vi holde en behørig afstand til ham. De tre meter, der skulle hindre smitten i at ramme ham, hvis vi skulle være så uheldige at være blevet smittet her. Hvilket jeg ikke tror.«

Lisbeth Frank Christensen, 46 år, Viborg

Lisbeth Frank Christensen.

»Jeg giver stadig kram, og det bliver vi ved med. Jeg forsøgte at give hånd før til min gode bekendte her, men vi tog chancen alligevel. Vi har en konfirmation i maj, og jeg håber selvfølgelig, at situationen her i Danmark ikke udvikler sig, men det får mig ikke til at overveje at aflyse eller noget lignende. Vi går ikke i panik. Det er en influenza, og selvfølgelig har jeg på den skole, hvor jeg arbejder, modtaget instruktioner om at vaske hænder. Det gjorde vi nu i forvejen.«

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.