Erhverv

Coronavirus sætter en prop i virksomhedshandler

Investeringsfonde mærker stor usikkerhed i markedet for virksomhedshandler. Også her er det coronavirus, som skaber usikkerhed. Men den bruges også ind imellem som en dårlig undskyldning.

Christian Møller fra Blue Equity så tegn på et fremragende 2020 for firmahandler - men det har coronavirus skudt ned. Foto: Charlotte de la Fuente

Efter et nervøst 2019 så 2020 ud til at blive et måske endda fremragende år for virksomhedshandler.

Men de sprudlende udskrivninger har coronavirus og dens uoverskuelige konsekvenser for økonomien sat en temmelig brat stopper for.

Det fortæller flere af de investeringsfonde, der opererer i markedet for virksomheder med en omsætning på typisk op til en halv milliard kroner.

»I 2019 var der recessionsfrygt, og det gjorde, at køberne standsede lidt op og overvejede, hvad de tør gå ind i. Det dæmpede aktiviteterne i 2019, men i slutningen af året viste det sig, at det økonomisk gik fint, og der var lagt op til et fremragende 2020 med masser af transaktioner. Men så kommer coronavirus,« konstaterer Christian Møller, managing partner i Blue Equity.

Det er en kapitalfond med investorerne PFA, SE, Danfoss-familiens Bitten & Mads Clausens Fond, Lind Invest og partnerkredsen i Blue Equity.

Fakta

Alle tre pengetanke fungerer ved at skyde penge i virksomheder, som den oprindelige stifter selv driver videre - men med penge fra fonden og med rådgivning og sparring fra den nye investor, som typisk har en repræsentant i bestyrelsen.

Industri Udvikling investerer primært i danske business-to-business-fokuserede virksomheder med en omsætning på typisk ca. 75 mio. kr. - 500 mio. kr. Indskyderne er typisk institutionelle investorer og enkeltindivider med formue, som skyder penge ind i de investeringsfonde, som Industri Udviklign løbende sætter i gang.

Blue Equity er sat i gang med penge fra energikoncernen SE (nu Norlys) og PFA. Kredsen inkluderer også Bitten & Mads Clausens Fond (Danfoss), Lind Invest (Danske Commodities), Blue Equitys partnerkreds sog nogle få yderligere investorer. Fokus er virksomheder med en omsætning i niveauet 25 - 250 mio. kr.

Kirk Kapital er en pengetank, som stammer fra Lego. Kjeld Kirk Kristiansne købte i 2008 sin søster, Gunhild Kirk Johansen ud af Lego, og pengene blev lagt over i Kirk Kapital, som sønnerne nu ejer. Kirk Kapital investerer i virksomheder med en omsætning på op til en halv mia. kr.


»Der er fortsat rigtig mange penge i markedet, der gerne vil ud at arbejde. Både i kapitalfonde, i virksomheder, hos de institutionelle investorer og private investorer. I bund og grund er det attraktive aktiver, der mangler. Men coronavirus ødelægger den fest, der kunne have været. Det skaber en masse usikkerhed, og så bremser alting op,« siger Christian Møller.

Nogenlunde samme situationsrapport kommer fra Industri Udvikling.

»I forvejen har vi mærket lidt usikkerhed fra køberne, fordi de er usikre på økonomien generelt. Coronavirus kommer så oveni den usikkerhed og øger den kortsigtede usikkerhed,« siger Dan Højgaard Jensen, adm. direktør i Industri Udvikling.

Han fortæller, at virksomheder kan mærke deres kunder tøve med investeringer, fordi alle i markedet er usikre på, hvordan hinanden og forbrugerne vil reagere på coronakrisen.

Har I trukket stikket på virksomhedshandler?

»Ja, vi har været i en forhandlingsproces og sat den på standby. Den usikkerhed der er, er ikke god for hverken os eller virksomheden eller dens nuværende ejer, og så kan det give god mening at vente tre eller seks måneder med at træffe beslutninger, så alle parter får syn for sagn,« siger Dan Højgaard Jensen.

Ligesom de to andre fonde er Kirk Kapital konstant på udkig efter virksomheder at skyde penge i. Også her påvirker coronavirus stemningen.

»Vi har mærket en nervøsitet i de seneste uger, og min forventning er, at man nok vil sætte nogle salgsprocesser på hold. I hvert fald de virksomheder, hvor salget og indtjeningen må forventes at blive påvirket af coronavirus,« siger Kim Gulstad, adm. direktør i Kirk Kapital.

Igen fornemmede han ellers, at det tegnede til et godt 2020.

»Det mest præcise, man kan sige om 2020 er vel, at det har været en turbulent begyndelse. Hvordan det skrider frem, afhænger både af udviklingen i coronavirus og af, hvordan politikerne kommer til at håndtere situationen med hjælpepakker mm.,« siger Kim Gulstad.

Der er dog også en fornemmelse af, at coronavirussen ind imellem bliver en bekvem måde at forklare modgang på.

»Den bliver - sammen med den generelle usikkerhed - af og til også brugt til at forsøge at påvirke prisen. Og jeg fornemmer også, at virussen ind i mellem bliver brugt som en undskyldning for f.eks. en ordre, der ikke gik hjem, eller en salgsudvikling der skuffer lidt. Ind imellem bliver ”coronakortet” nok spillet lidt for hurtigt,« siger Dan Højgaard Jensen fra Industri Udvikling.

Læs også
Top job