Bøn fra aktieanalytikere: »Tag tyren ved hornene og skær estimaterne i bund«
Meget få virksomheder har et konkret overblik over, hvordan coronavirus vil påvirke deres indtjening. Det værste, de kan gøre er at være for optimistiske, lyder rådet fra en aktieanalysechef. Nu begynder nedjusteringerne at tikke ind.
Både de børsnoterede selskabers ledelser, investorerne og aktieanalytikere sidder lige nu og kigger ned i et dybt hul af uvidenhed om, hvad fremtiden vil bringe.
Coronavirus kan skade virksomhederne betydeligt økonomisk, men omfanget af skaderne kender ingen.
Det værste virksomhederne kan gøre er lade som ingenting og populært sagt bede om godt vejr i morgen.
»Jeg tror, den dårligste løsning er at komme ud med et hamrende dårligt 1. kvartalsregnskab og fastholde forventningerne til hele året, i et krampagtigt forsøg på at indhente det tabte. Her siger erfaringerne, at markedet vil straffe selskaber med for høje forventninger. Så er det bedre at tage tyren ved hornene og skære estimaterne i bund. Alle har jo forståelse for situationen,« siger Niels Granholm-Leth, som er aktieanalysechef i Carnegie.
Her har analytikerne givet sig selv en deadline ultimo marts til at beskære estimaterne fr virksomhedernes indtjening.
Men det bliver ikke nemt at sætte tal på. Niels Granholm-Leth peger på, at situationen minder om tiden under finanskrisen, hvor virksomheder blev meget bløde i deres bud på den fremtidige indtjening.
»Der er forskellige måder at guide på, og der er jo ikke noget krav om kvantitativ guidance, altså at give intervaller og lignende for diverse indtjeningslinjer. Der vil givetvis være selskaber, som igen går over til en ikke-kvantitativ guidance. Og det kan være en udmærket løsning, når fremtiden er så usikker, som den ser ud lige nu,« siger Niels Granholm-Leth.
Nogle virksomheder vil måske også vælge en endnu mere radikal løsning, vurderer Christina Bruun Geertsen, partner i advokatfirmaet Kromann Reumert. Hun peger på, at børsnoterede selskaber normalt skal komme med et kvalificeret bud på de finansielle forventninger og opdatere disse, når relevant.
»Men tingene er ikke normale lige nu,« siger Christina Bruun Geertsen.
»Vi har tidligere set tilfælde, hvor en suspendering af de finansielle forventninger tillades, fordi det simpelthen ikke giver mening at gøre andet. Og for rigtigt mange virksomheder er den nuværende situation formentlig en fuldstændig black box.,« siger hun.
Niels Granholm-Leth fraråder en guidance, hvor man ser bort fra al tænkelig coronavirus-effekt.
»Selvom denne løsning indeholder et skøn over den negative effekt fra coronavirussen, så kan enhver jo komme og sige, at uden dit og dat, så havde vi nået guidance. Så jeg ser egentlig kun to alternativer. Enten undlader man at kvantificere sit indtjeningsskøn for 2020, eller også tager man tyren ved hornene og beskærer guidance under hensyntagen til diverse forudsætninger,« siger han.
Bang & Olufsen kom fredag med en nedjustering og følgende kommentar:
»Som følge af den nuværende markedssituation er forventningerne forbundet med en høj grad af usikkerhed,« stod der i fondsbørsmeddelelsen.
Også Tivoli fandt grund til at varsle mulige konsekvenser.
»På baggrund af den store usikkerhed, Covid-19 har skabt og usikkerhed om situationens varighed, er det på nuværende tidspunkt ikke muligt at foretage en rimelig vurdering af de økonomiske konsekvenser af Covid-19,« skrev Tivoli i sit årsregnskab.
Sådan vil der i de kommende uger tikke formuleringer ind fra de børsnoterede selskaber, siger Christina Bruun Geertsen.
»Jeg tror, mange bestyrelser i disse dage arbejder på højtryk for at finde ud af, hvordan de skal kommunikere til omverdenen i takt med, at situationen eskalerer,« siger Christina Bruun Geertsen fra Kromann Reumert.