Erhverv

Bill Gates træder af som bestyrelsesmedlem i Microsoft

Microsoft-stifteren Bill Gates træder endegyldigt ud af it-virksomhedens bestyrelse for at fokusere på filantropi, meddeler han fredag aften.

Bill Gates forlader endegyldigt bestyrelsen i Microsoft. Foto: AP Photo/Nati Harnik

Bill Gates meddelte fredag aften, at han træder tilbage fra bestyrelsen i Microsoft, som han fortsat har været en del af, efter han stoppede som adm. direktør for softwarevirksomheden i 2000.

På det sociale medie LinkedIn skriver Bill Gates, at nu er det rette tidspunkt at træde af, så han kan prioritere sin tid på filantropi. Det skal blandt andet ske gennem fonden Bill & Melinda Gates Foundation.

»Jeg har valgt at træde af fra begge bestyrelser, som jeg sidder i – Microsoft og Berkshire Hatwaway – for at dedikere mere af min tid til filantropiske prioriteringer som inkluderer global sundhed, udvikling, uddannelse og mit voksende engagement i kampen mod klimaforandringer,« skriver han.

Mens han træder af som bestyrelsesmedlem i Berkshire Hathaway, som blandt andre drives af Warren Buffet, vil den nu 64-årige Bill Gates fortsat være en del af Microsoft som teknisk rådgiver for den nuværende direktør Satya Nadella og resten af ledelsen i it-selskabet.

»Microsoft vil for altid være en vigtig del af mit livsværk, og jeg vil fortsat være engageret med Satya Nadella og det tekniske lederskab for at hjælpe med at forme visionen og opnå virksomhedens ambitiøse mål,« skriver Bill Gates.

Da Bill Gates stoppede som adm. direktør for Microsoft i 2000 og dengang overlod stillingen til Steve Ballmer, begyndte han løbende at spille en mindre rolle i selskabet. Han fortsatte som bestyrelsesformand frem til 2014 og forlader altså nu endegyldigt bestyrelsen.

»Bestyrelsen har draget fordel af Bills ledelse og vision, og Microsoft vil fortsat drage fordel af hans igangværende tekniske lidenskab og rådgivning for at drive vores produkter og tjenester fremad,« udtaler Satya Nadella, direktør i Microsoft, i en meddelelse i forbindelse med offentliggørelsen.

Bill Gates stiftede Microsoft i 1975 sammen med Paul Allen, som døde i 2018. Han er desuden en af software-virksomhedens største aktionærer med en ejerandel på næsten 1,4 pct. Virksomheden blev børsnoteret i 1986 og er i dag af de mest værdifulde selkaber i verden med en værdi på 1.200 mia. dollars svarende til 8.000 mia. kr.

Tech-milliardæren oprettede i 2000 Bill & Melinda Gates Foundation, der er en fond med en pengetank på 47 mia. dollars, hvilket svarer til 318 mia. kr., som bruges til Bill Gates og hans hustrus filantropi i især ulande.

Fonden har i flere år doneret større pengebeløb i kampen mod sygdomme og for at hjælpe verden forberede sig mod større sygdomsudbrud. Fonden støttede således en række afrikanske lande under ebola-udbruddet i 2014.

I dag er Bill Gates fortsat en af verdens rigeste personer. Forbes anslår, at han har en samlet formue på ca. 100 mia. dollars, hvilket svarer til 670 mia. kr.. Han er dermed kun overgået af Amazon-stifteren Jeff Bezos, som er god for omtrent 7 mia. dollars mere end det.

BRANCHENYT
Læs også