Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Det danske flyselskab DAT skærer 75 pct. af trafikken væk

DAT rammes hårdt af coronavirussen. Støttede flyruter i Europa opretholdes, og indenrigstrafikken i Danmark fortsætter på nedsat niveau.

Corona rammer verden
DAT skærer dybt i trafikken. Foto: Aero Pixels/Flickr - CC BY-SA 2.0

Det danske flyselskab DAT sætter produktionen på vågeblus. Selskabet vil i de kommende uger kun flyve 25 pct. af den normale produktion.

Flere andre flyselskaber er tvunget til endnu mere markante nedskæringer. Nedskæringerne kommer efter regeringens beslutning om at lukke grænserne til Danmark, og Udenrigsministeriets anbefalinger om at undlade at rejse ud af Danmark.

»Vi er heldige i den nuværende situation, at vi ikke kun har et enkelt forretningsben at stå på,« siger Jesper Rungholm, direktør i DAT og kaptajn i selskabet.

Vi er heldige i den nuværende situation, at vi ikke kun har et enkelt forretningsben at stå på.

Jesper Rungholm, direktør i DAT og kaptajn i selskabet

Han henviser til, at DAT har en del ruter uden for Danmark, som flyves på faste aftaler med støtte fra lokalregeringer eller myndigheder. Den aktivitet bliver derfor kun i mindre grad berørt af coronakrisen.

»Vi flyver en del støttet flyvning ude i Europa, og den aktivitet samt vores danske ruter specielt fra Bornholm fortsætter, men dog på reduceret niveau,« siger Jesper Rungholm.

Han tilføjer, at ruterne fra Danmark til Aberdeen og Norge samt indenrigstrafikken i Norge bliver sat på vågeblus. DAT flyver støttet ruteflyvning på Sicilien, i Tyskland og på Ålandsøerne og denne aktivitet fortsætter på let reduceret niveau.

Indenrigsruten til København fra Midtjyllands Lufthavn nær Karup fortsætter indtil videre på et minimumsprogram.

»Den vigtige rute mellem Bornholm og København flyver videre i let reduceret form, men vi overvåger den nøje for ændringer,« siger Jesper Rungholm.

Derimod er det meste af selskabets charteraktiviteter og kontraktflyvning enten stoppet eller på vej til nedlukning.

60 pct. af ruteflyvningen i DAT og 100 af charterflyvningerne er lukket. Som en konsekvens parkerer selskabet en række ATR 72 fly og Airbus fly.

Fakta om DAT
DAT opererer 21 fly fra ATR 42 med 46 sæder til Airbus 321 med 198 sæder. Selskabet har ca. 600.000 passagerer på egne ruter og lige omkring 500 medarbejdere. Omsætning i 2019 var lige under en milliard og positivt resultat.

Nedskæringerne kommer til at ramme medarbejderne i DAT.

»I disse timer foregår et intenst samarbejde med vores fagforeninger for at finde den rigtige tilpasning for at sikre arbejdspladserne i Danmark og undgå fyringer,« siger Jesper Rungholm.

Ifølge ham er de hjælpepakker, som regeringen har lanceret lang fra nok.

»De er helt utilstrækkelige, og vi må forvente at yderligere tiltag bliver annonceret hurtigt,« siger Jesper Rungholm.

Han har bedt samtlige 32 ledere i DAT om at acceptere, at den næste månedsløn ikke bliver udbetalt, og det er blevet positivt modtaget.

»DAT har trimmet virksomheden igennem de sidste seks måneder og er i topform,« fortæller Jesper Rungholm.

BRANCHENYT
Læs også