Serier

Hurtig coronatest klar sidst på ugen i Danmark

En ny og hurtigere testmetode til at påvise smitte med coronavirus fra medicinalfirmaet Roche skulle blive klar til ibrugtagning på de største danske sygehuse sidst på ugen.

Corona rammer verden
Test for coronavirus. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images/AFP Rigshospitalet, også kendt som Riget, i København, er blandt de tre steder i Danmark, der sidst på ugen med stor sandsynlighed kan få hurtigere prøvesvar om coronasmitte. Arkivfoto: Jens Hartmann Schmidt

I fredags kunne det schweiziske medicinalfirma Roche melde, at de havde fået hastegodkendt en ny coronavirus-test med potentiale til at give svar om mulig smitte langt hurtigere end hidtil.

Testen havde fået grønt lys med en nødbrugsgodkendelse af den amerikanske fødevare- og lægemiddelmyndighed, FDA.

I meddelelsen fra Roche forlød det desuden, at testen var blevet CE-mærket og dermed også klar til brug i de europæiske lande. Det kommer også Danmark til gode i bestræbelsen på at inddæmme coronavirus.

»Mandag fik vi bekræftet leveringen til Danmark, og lastbilen kører fra lageret i Mannheim tirsdag formiddag med forventet ankomst onsdag,« lyder det fra Lars Berendt, der er kommunikations- og PR-chef på området Roche Pharmaceuticals i Danmark.

Med til selve testen følger en række andre forbrugsvarer og kontroller, der i forskellige forhold benyttes i forbindelse med testene.

Testapparaturet fra Roche, de såkaldte cobas 6800-systemer, er allerede installeret tre steder i Danmark. Et på Rigshospitalet i København og Odense Universitetshospital samt to på Aarhus Universitetshospital i Skejby. Maskinerne er alle fire fuldt funktionsdygtige og bruges i forvejen til test på andre sygdomsområder.

»Vi skal gennemføre træning af personalet ude på de tre hospitaler, og hvert enkelt laboratorium skal så validere testen. Vi har en forventning om, at de første Covid-19-test med lidt god vilje og uden for meget ventetid ved grænsen vil blive leveret på hospitalerne onsdag, så de første test kan blive gennemført sidst i denne uge,« udtaler Lars Berendt i en email til Finans.

Test for coronavirus er af helt vital betydning, fordi det gør det muligt for læger og personale på sygehuse at identificere smittede og sende dem i karantæne, selv hvis de ikke udviser ret mange symptomer, så smittekæden kan brydes.

Sidste uges første melding gik på, at den ny test skulle være op mod 10 gange hurtigere end gængse metoder, men det er ifølge Roche Danmark en overdrivelse.

Alt efter om det er apparatet cobas 6800 eller 8800, der udføres test på, kan der leveres prøveresultater på mellem 3-3,5 time og med en kapacitet på mellem 400-1.000 afviklede test over otte timer, hvilket stadig er blandt det højeste, der kan præsteres på nuværende tidspunkt.

Den ny test leverer ikke entydige prøveresultater, så på den baggrund skal hastighedsfremskridtet desuden tages med et vist forbehold.

»SARS-CoV-2-testen vil aldrig være det eneste parameter, der indgår i vurderingen og en eventuel efterfølgende behandling af en given patient. Foruden analysesvaret på Covid-19-testen - uanset om det er positivt eller negativt - vil man altid tage højde for patientens sygehistorie, det kliniske billede og andre undersøgelser som for eksempel blodprøver,« udtaler Roche Danmark.

BRANCHENYT
Læs også