Erhverv
BREAKING

Flyselskabernes markedsværdi er sønderbombet på få døgn: 60 selskaber beder om krisehjælp

Verden over styrtdykker flyselskaberns markedsværdi i takt med, at tusindvis af fly parkeres på jorden, og medarbejderne sendes hjem. Klodens tre største flyalliancer bønfalder nu regeringer og investorer om hjælp.

Størstedelen af Norwegians fly er parkeret på jorden. Det samme gælder for mange andre flyselskaber. Sektoren er kastet ud i en historisk krise og bønfalder nu regeringer, myndigheder og samarbejdspartnere om hjælp.

Flyselskaber på alle kontinenter er nu kastet ud i en historisk krise, som bliver værre time for time.

I takt med, at coronavirussen spreder sig og får stadig flere lande til at lukke grænserne eller indføre rejserestriktioner, bliver tusindvis af fly parkeret på jorden og titusindvis af medarbejdere sendt hjem.

Verden over appellerer selskaberne nu om nødhjælp og advarer om, at alternativet er et fuldstændigt kollaps i sektoren.

Under hjemlige himmelstrøg meddelte SAS søndag, at 10.000 medarbejdere sendes hjem - heraf 4.000 i Danmark.

I dag har også Norwegian trukket i nødbremsen og hjemsendt 7.300 medarbejdere. Selskabets koncernchef Jacob Schram betegner situationen som kritisk, »da vi nærmer os et scenarie, hvor de fleste af vores fly vil blive parkeret på landjorden.«

Norwegian vil opretholde aktiviteter svarende til 15 pct. af det normale niveau, og Jacob Schram ser frem til, at der vedtages hjælpepakker, som kan sikre, at flyselskaberne har en fremtid, når krisen er overstået. Norwegians aktiekurs er den seneste måned faldet 83 pct.

Finnair har meddelt, at man skærer 90 pct. af sine afgange væk. Selskabets topchef Topi Manner betegner krisen som »den største i luftfartens historie«.

Kursen på British Airways moderselskab IAG styrtdykkede mandag med 27 pct. efter en weekend, hvor en stribe lande lukkede grænserne eller indførte rejserestriktioner. Markedsværdien af British Airways er i år faldet med 63 pct.

Air France KLM faldt 9 pct. på børsen, og kursen er nu mere end halveret på en måned.

Kursen på Easyjet-aktien hamrede mandag ned med 21 pct. Markedsværdien af Easyjet er faldet 60 pct. på under en måned. Ryanair-aktien faldt mandag 12 pct., og selskabets markedsværdi er dermed faldet 43 pct. den seneste måned.

De voldsomme kursfald er blandt andet en reaktion på, at Spanien har indført undtagelsestilstand, mens USA har udvidet indrejseforbudet for borgere fra Schengenlandene til nu også at omfatte Storbritannien og Irland. Også Australien og New Zealand har indført restriktioner og kræver ifølge Reuters, at rejsende skal i karantæne. I Tyskland fraråder myndighederne nu alle ikke-nødvendige rejser.

For en måned siden gik det britiske flyselskab Flybe konkurs, og i branchen frygter man, at flere selskaber vil kollapse.

Helt usædvanligt har verdens tre største flyalliancer - Star Alliance, oneworld og Skyteam - derfor udsendt en fælles appel, hvor både regeringer, myndigheder og samarbejdspartnere opfordres til at hjælpe industrien gennem krisen. Eksempelvis opfordres lufthavnene til at sænke de afgifter flyselskaberne betaler. De tre flyalliancer repræsenterer 60 selskaber.

BRANCHENYT
Læs også