Erhverv

Virksomheder på stribe suspenderer forventningerne

En stribe virksomheder har allerede suspenderet forventningerne til 2020, og mange flere vil følge trop. Finanstilsynet bør fare med lempe, lyder det fra advokat.

Artiklens øverste billede
Sådan ser Pandoras butik - åbnet efter det nye koncept - ud i Birmingham. PR-foto.

Det giver ingen mening at se ind i en fremtid, der er helt og aldeles uforudsigelig. Det lader til at være rationalet bag de seneste udmeldinger fra en lang række selskaber, som har suspenderet forventningerne til 2020 som direkte konsekvens af coronakrisen.

Blandt selskaberne, der foreløbig har suspenderet forventningerne til året, er DSV Panalpina, Demant, Københavns Lufthavne, Danske Bank og Pandora.

»De finansielle forventninger, Pandora annoncerede 4. februar, var eksklusive effekten af COVID-19. Som konsekvens af den globale eskalering af situationen er de finansielle forventninger for 2020 ikke længere meningsfyldte og derfor nu trukket tilbage,« oplyste smykkekoncernen Pandora mandag aften.

Ifølge Niels Granholm-Leth, aktieanalysechef i Carnegie, har vi langt fra set det sidste selskab suspendere forventningerne. Han forudser, at en stribe selskaber vil følge trop den kommende tid.

»Jeg tror, du vil se, at 70-80 af de danske børsnoterede selskaber suspenderer deres guidance i løbet af måneden,« siger han.

Niels Granholm-Leth mener, det eneste rigtige for selskaberne er at suspendere forventningerne i det aktuelle klima.

»Der er ingen af os, der ved, hvor lang tid det her kommer til at vare, så at begynde at gætte på, hvad ens nye forventninger måtte være, det vil være halsløs gerning,« siger han.

Niels Granholm-Leth henviser til, at børsnoterede selskaber er underlagt de europæiske MAR-regler, der bl.a. skal sikre større gennemsigtighed i aktiehandelen og beskytte investorer bedre.

»Jeg synes, det er helt rigtigt at leve op til MAR-reguleringen og komme ud med en meddelelse, når man ser, at man ikke kan nå sin guidance, og givet situationen suspendere sin guidance indtil videre, og så vender tilbage senere på året, når man har mere transparens,« siger han.

Københavns lufthavne oplyste mandag, at op mod 1500 ansatte vil blive sendt hjem.

»På baggrund af den store usikkerhed, COVID-19 har skabt for flytrafikken i Danmark og resten af verden og usikkerhed om situationens varighed, er det på nuværende tidspunkt fortsat ikke muligt at foretage en rimelig vurdering af de økonomiske påvirkninger af coronavirussen. Derfor er det heller ikke muligt at give en forventning for omsætning, resultat før skat og samlede investeringer. Som en konsekvens heraf vil CPH fortsat løbende vurdere og tilpasse de operationelle omkostninger og investeringsniveauet,« oplyser Københavns Lufthavne.

At begynde at gætte på, hvad ens nye forventninger måtte være, det vil være halsløs gerning.

Niels Granholm-Leth, aktieanalysechef i Carnegie

Ifølge ledende partner i Kromann Reumert, Anders Stubbe Arndal, vil det altid bero på en konkret og vanskelig juridisk vurdering, hvorvidt det giver mening at suspendere sin guidance.

I teorien kan det medfølge juridiske opgør at komme med forkerte eller for sene resultatprognoser - men i praksis forventer Anders Stubbe Arndal, at den vanskelige situation tages i betragtning.

»Under de nuværende omstændigheder vil det være rigtigt af Finanstilsynet at fare med lempe over for de noterede selskaber. Det er en helt ekstraordinær usikkerhedsperiode, vi er midt i,« siger han.

Også blandt de unoterede selskaber bliver der udvist forsigtighed i forhold til udmeldinger om 2020. Da Grundfos i sidste uge fremlagde tal for 2019, havde topchef Mads Nipper ikke lyst til at sætte ord eller tal på forventningerne til året.

»Med mindre man sælger håndsprit, så er det tydeligt, at det bliver et svært og uforudsigeligt år. Derfor er vi også meget forsigtige med at sige noget konkret. Af samme grund har vi ikke meldt noget ud internt, for vi ved det simpelthen ikke,« lød det fra Nipper.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.