Serier

Dansk Erhverv: Milliardfond skal redde konkursramte turismeselskaber

En særfond skal lægge et sikkerhedsnet ud under selskaberne i turistbranchen, som er særlig hårdt ramt af coronakrisen. Dansk Erhverv vurderer, at EU allerede har åbnet for en sådan statsstøtte.

Corona rammer verden
Turismeselskaberne er hårdt ramt af coronakrisen. Gæsterne er væk. Foto: Ole Steen

Der er brug for helt ekstraordinære initiativer for at redde de hårdt ramte turismeselskaber fra en stribe konkurser.

Derfor foreslår Dansk Erhverv nu, at der etableres en særfond på 2 mia. kr., der skal hjælpe de hårdt trængte selskaber i turistbranchen, som i løbet af en uge har mistet næsten hele deres forretningsgrundlag.

»De mange tiltag, der er taget for at undgå nedsmeltning af turismeerhvervene, er desværre langt fra nok. Dansk Erhverv foreslår derfor, at der etableres en særfond, som hurtigt skal komme et nødstedt erhverv til udsætning,« siger Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv.

De mange tiltag der er taget for at undgå nedsmeltning af turismeerhvervene er desværre langt fra nok.

Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv.

Organisationen foreslår, at særfonden får til opgave at yde direkte økonomisk støtte til små- og mellemstore virksomheder indenfor turismeerhvervet, der kan dokumentere en omsætningsnedgang på minimum 30 pct. indenfor de sidste 14 dage. Dansk Erhverv foreslår, at de nærmere rammer for statsstøtten skal udarbejdes, og ønsket er, at fonden finansieres med 2 mia. kr.

»Det danske turismeerhverv står i forreste linje med hensyn til at lide økonomiske tab som følge af Corona-epidemien. 47.000 danske arbejdspladser er i fare i et realistisk scenarium, hvor turisme- og oplevelseserhvervene mister halvdelen af deres omsætning i løbet af de næste fire måneder,« siger Brian Mikkelsen.

Dansk Erhverv foreslår, at EKF, Danmarks Eksport Kredit, skal forvalte den direkte økonomiske støtte til nødlidende turisme-virksomheder. Turisme er i forvejen en del af porteføljen i EKF, og de kender allerede mange af virksomhederne og deres forretningsmodel og udfordringer med likviditet.

»Vi vil derfor være trygge ved at placere opgaven hos EKF,« siger Brian Mikkelsen.

Hvis fonden etableres, vil der være tale om statsstøtte, og det skal godkendes i EU. Dansk Erhverv vurderer dog, at EU vil kunne godkende en sådan støtte.

»EU-Kommissionen er i dag kommet med forslag til en midlertidig statsstøtteordning. Ordningen vil være på plads inden for et par dage og den muliggør fondsstøtte til virksomheder,« siger Brian Mikkelsen.

Ifølge Dansk Erhverv har Italien allerede indført et lignende tiltag og har per regeringsdekret oprettet en fond.

Læs også
Top job