Serier

Analytiker om statsgaranti: SAS flyver med et sikkerhedsnet under sig

SAS betragter statsgarantien fra Danmark og Sverige som en vital tillidserklæring i en situation, hvor ingen kender udløbsdatoen på corona.

Corona rammer verden
Danmark og Sverige giver nu SAS en statsgaranti på 3 mia. kr. Foto: Jens Dresling

Danmark og Sverige har de facto spændt et sikkerhedsnet ud under SAS.

Sådan lyder det fra Sydbanks luftfartsanalytiker, Jacob Pedersen, i forlængelse af finansminister Nicolai Wammens offentliggørelse af en statsgaranti på 1,5 mia. svenske kroner fra hvert af de to lande.

»Der er tale om et første skridt, og den danske stat vil som en langsigtet og ansvarlig medejer af SAS følge udviklingen tæt og gøre, hvad end der er nødvendigt for, at SAS kommer igennem krisen og fortsat vil være operationel herefter,« lyder det i en pressemeddelelse tirsdag aften.

Sætningen »...hvad end der er nødvendigt« hæfter Jacob Pedersen sig særligt ved.

»Dermed har man de facto placeret et sikkerhedsnet under selskabet med en garanti for, at det vil overleve i fremtiden,« konstaterer luftfartsanalytikeren.

Han tilføjer, at det er muligt, at de 3 mia. svenske kr. i statslige garantier ikke er tilstrækkeligt i det lange løb.

»Det er mindre vigtigt. Regeringerne siger, at der er tale om et første skridt, så man er parat til mere,« siger Jacob Pedersen, som samtidig forventer, at der vil komme flere hjælpepakker til luftfarten.

SAS’ driftsdirektør, Simon Pauck Hansen, betragter statsgarantien som en tillidserklæring til selskabet og en tydeliggørelse af, at Danmark og Sverige står bag deres ejerskab i en svær situation.

»Det er vældigt positivt for at skabe tillid til SAS ude i markedet blandt leverandører og sikre, at vi har likviditeten og midlerne til at klare en længerevarende krise,« siger Simon Pauck Hansen.

Så sent som søndag forsikrede driftsdirektøren ellers, at SAS har et godt likviditetsmæssigt beredskab. Derfor kan han sådan set sagtens forstå, hvis udenforstående undrer sig over behovet for en statsgaranti og måske ligefrem finder det unødvendigt.

»Men vi taler om en flypark med store forpligtelser og faste omkostninger. Derfor er det vigtigt, at vores likviditetsmæssige beredskab strækker sig over en rum tid, når vi nu ikke kender udløbsdatoen på corona. Så det er fint at komme tidligt på banen med sådan et tiltag,« forklarer Simon Pauck Hansen.

I Norge ventes det, at regeringen ligeledes vil spænde et sikkerhedsnet ud under Norwegian.

Ifølge norske medier kan det komme til at ske i form af køb af en aktiepost i det norske lavprisselskab. Men andre former for krisehjælp har også været drøftet. Norwegian er en vigtig del af den norske infrastruktur.

Forlydender om statslig krisehjælp til Norwegian fik tirsdag aktiekursen til at stige markant efter kraftige kursfald i de seneste uger.

Den norske regering er ikke længere aktionær i SAS.

BRANCHENYT
Læs også