Serier

Danskerne hamstrer guld: »Det øgede salg begyndte næsten på klokkeslættet, da Mette Frederiksen gik på scenen sidste onsdag«

Mens guldprisen går ned på børsen, går den private købelyst af guld og ædle metaller op. Ingen kender den økonomiske virkelighed efter coronavirus, og her bliver guld set som en forsikring.

Corona rammer verden
Wesley Valdez er salgsdirektør i Tavex Danmark, der sælger ædelmetaller. Arkivfoto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix Guld er næsten altid populært at eje i krisetider. Arkivfoto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix Wesley Valdez, guldchef i firmaet Tavex i København. På bordet ligger bl.a. guld- og sølvmønter samt en rigtig guldbarre på 1 kg. Arkivfoto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Det er ikke kun håndsprit, der er i høj kurs hos den danske befolkning. Under udbruddet af coronavirus er mange blevet ramt af en regulær guldfeber.

»Danskerne er begyndt at hamstre guld, vores lager er næsten tømt,« lyder det fra Wesley Valdez, der er salgsdirektør i Tavex Danmark, som er en del af en større kæde af ædelmetalsforhandlere i Nordeuropa med i alt knap 2 mio. kunder hvert år.

Og det gyldne metal ryger lige så hurtigt ud af butikken, som det kommer ind.

»Der er en eksplosiv interesse for fysisk investeringsguld fra private lige nu. Vi sælger guldmønter, guldbarrer og sølv. Sølv er dog udsolgt lige nu. På grund af coronavirus kan det være svært at få hjem, fordi grænser lukkes, og fly aflyses,« siger Wesley Valdez.

Prisen på guld er faldet i den seneste tid, men ifølge salgsdirektøren er det ikke et udtryk for den reelle efterspørgsel på det fysiske marked for guld. Hans vurdering er, at nedgangen kommer som en konsekvens af aktiemarkedets kollaps, hvor investorer har brug for likvider til at kunne stille garantier og betale de såkaldte margin calls, og derfor ser sig nødsaget til at sælge billigt ud.

Hos Tavex er priserne derimod kun steget. Med det bratte kursfald på guld og den generelle usikkerhed overalt, har leverandørerne ikke lyst til at blive eksponeret i et marked, hvor de kan risikere ikke at kunne komme af med guldet igen, hvis prisfaldet f.eks. fortsætter, og derfor er prisen på det fysiske guld gået op for at kompensere for den fare.

»Samme risiko har vi. Vi køber kun det, vi kan komme af med. Det er også derfor, at vi kun tilbyder vores kunder det guld, vi fysisk har her i København. Men på trods af vores forøgelse på avancen, køber kunderne det faktisk stadig gladeligt,« siger salgsdirektøren og tilføjer:

»Det, vi normalt sælger på en måned, har vi solgt det dobbelte af i den sidste uge. Det øgede salg begyndte næsten på klokkeslættet, da Mette Frederiksen gik på scenen sidste onsdag.«

Tavex’ fysiske butik er lukket ned på grund af coronavirussen, men salget via webshoppen foregår stadig - omend med en smule træg hjemmeside på grund af de mange besøg.

»Hr. og fru Danmark køber typisk for mellem 10.000 og 100.000 kr. Lige nu har jeg fem ordrer liggende foran mig på guld. Her er den laveste ordre på 17.500 og den største på 37.000 kr. Og så har jeg en ordre, der lige er pakket på 200.000 kr. Der et ret repræsentativt for, hvad der bliver købt,« siger Wesley Valdez.

Det er ikke kun i Danmark, at efterspørgslen er stor. Meldingen er, at guldsulten er den samme i de ni øvrige lande, hvor Tavex har butikker. Det er de skandinaviske og baltiske lande, Polen, Rumænien samt Bulgarien.

»Selv med de forhøjede priser mener vores kunder, at guld er det bedste at eje, fordi vi går meget usikre tider i møde. Folk køber investeringsguldet for forsikringsmomentet. Det er i hvert fald det, kunderne fortæller. De er bange for, hvad der kommer til at ske på den anden side af corona. Der er ingen, der aner, hvad er kommer til at ske, ud over at vi kommer til at vågne op til nogle store økonomiske tømmermænd. Og det er det, som guld kan hjælpe mod.«

Selv om forsyningskæderne er ustabile med hensyn til levering af guld, så er der endnu ikke problemer med at få guldet ud til kunderne, der bliver sendt som værdipakke med de sædvanlige kurerer.

BRANCHENYT
Læs også