Erhverv

Holland må opgive at lukke for salget af sjov tobak

Lukningen af de berømte coffee shops fik kriminelle til at springe frem fra alle hjørner - så caféerne fik dispensation til take away.

Hollands politikere måtte handle hurtigt, da de skulle undgå at kriminelle overtog salget af marihuana efter de berømte coffee shops blev lukket ned. Foto: Steven Senne/AP

I Holland har man gennemført stort set den samme ”lockdown” som i Danmark. Det vil sige lukning af barer og restauranter.

Det omfattede også Hollands kendte eller berygtede coffee shops, hvor der lovligt sælges marihuana.

Annonceringen af lukningen skabte i første omgang store køer foran caféerne, hvor kunderne ville sikre sig et lager inden den totale nedlukning, skriver Bloomberg.

Men allerede da køerne begyndte at vokse dukkede kriminelle op og foreslog kunderne, at de kunne købe af dem.

De udleverede visitkort med telefonnumre og tilbød øjeblikkelig levering - til omkring den tredobbelte pris af den som var i de lovlige coffee shops.

»Desværre kunne vi ikke hjælpe alle, da vi var tvunget til at lukke inden for kort tid. Det fik ulovlige gadehandlerne til med det samme at fylde tomrummet,« sagde Bart Vollenberg, der ejer to coffee shops.

Men næsten lige så hurtigt som coffee shops’ene havde fået besked på at lukke, fik de lov til at fortsætte deres salg med en lettere ændret forretningsmodel.

Efter et hurtigt regeringsmøde, så besluttede de hollandske politikere, at cafeerne gerne måtte fortsætte deres salg af den lovlige marihuana. Nu som take away.

Bare så længe folk holdt afstand på et par meter i køerne, og at der kun var tale om, at man hentede sin marihuana som man kender det fra eksempelvis take away pizza restauranter.

Selv om det er tilladt at sælge marihuana i Holland, så skal det foregå gennem de ”officielle” kanaler. Hvis man sælger det andre steder, anses det for at være kriminelt.

Læs også
Top job