Vindmølleejere er vidne til rekordlave elpriser
En våd vinter med kraftig blæst har lagt et solidt pres på elprisen i 2020. Så ramte coronakrisen, og det har ikke gjort situationen nemmere for landets vindmølleejere.
2020 har på ingen måde været vindmølleejernes år. Regn og blæst sendte elprisen i dørken i januar og februar, og i marts dukkede coronavirussen op.
»Prisniveauerne for fastpriskontrakterne viser, at det er uundgåeligt, at forventningerne til afregningspriserne rammes af en så stor påvirkning af økonomien,« fastslår Søren Klinge, elmarkedschef i Wind Denmark, i et nyhedsbrev.
Den store påvirkning, der henvises til, er coronavirussen, som på kort tid har fået erhvervslivets hjul til at køre uendeligt langsomt.
Landets virksomheder står under normale omstændigheder for omkring en tredjedel af elforbruget, så når produktioner lukkes ned, kan det mærkes på efterspørgslen.
I 2019 blev en kilowatt-time (kWh) i gennemsnit handlet til godt 0,29 kr. plus moms på den nordiske elbørs Nord Pool.
Torsdag er dagsprisen på en kWh i det danske marked under det halve, og siden statsminister Mette Frederiksen for alvor blæste coronaalarm på et pressemøde onsdag i sidste uge, har elprisen i gennemsnit ligget på 0,11 kr.
I samme periode i 2019 lå prisen på 0,26 kr.
Energi Danmark handler bl.a. med elkontrakter. Den 4. marts var selskabets forventning, at vindmølleejere i april kunne opnå en afregningspris på 14,6 øre for hver solgt kWh.
12 dage og flere krisemøder senere var forventningen, at afregningsprisen i april vil ligge omkring 12,9 øre svarende til et fald i vindmølleejernes indtjening på knap 12 pct.
»Det er de fundamentale faktorer, som spiller en afgørende rolle for prissætningen, og på kort sigt må man som mølleejer indstille sig på, at der ikke er udsigt til en forbedring,« siger Søren Klinge.
Han slår dog fast, at »elmarkedet forventer en forbedring«, som sommeren rykker nærmere.
Mens lukkede virksomheder ikke nyder godt af de lave elpriser, er billedet et andet for de mange danskere, som for øjeblikket holder sig hjemme og indendørs.
Her betyder de faldende elpriser nemlig kontante besparelser på elregningen.
Med et årligt elforbrug for en typisk husstand på 4.500 kWh vil et fald i elprisen på 0,10 kr. betyde en årlig besparelse på 450 kr. Hertil kommer sparet moms på godt 110 kr., så den samlede besparelse lander på 560 kr.