Erhverv

Norge spænder sikkerhedsnet ud under luftfartsselskaberne - uvist om Norwegian falder igennem

Seks partier i det norske folketing, Stortinget, er klar med en garantiordning på 6 mia. norske kroner til de pressede norske flyselskaber.

Foto: Finn Frandsen

Den norske stat spænder nu et sikkerhedsnet til en samlet værdi af 6 mia. norske kroner ud under flyselskaberne.

Hjælpepakken har karakter af kreditter og lånegarantier, rapporterer Dagens Næringsliv.

Den norske transportminister Knut Arild Hareide og økonomiminister Iselin Nybø har her til aften offentliggjort hjælpepakken. Pengene fordeles med 3 mia. kr. til Norwegian, 1,5 mia. kr. til SAS og 1,5 mia. kr. til de øvrige selskaber.

Som det fremgår, er hjælpepakken først og fremmest målrettet Norwegian. Hjælpepakken indeholder imidlertid vilkår, som gør det usikkert, om Norwegian rent faktisk kan få pengene.

Selskabet, som har afgørende betydning for infrastrukturen i Norge, er i dyb krise med en samlet gæld, som ifølge Aftenposten er vokset til 58 mia. norske kroner. I takt med, at spredningen af coronavirussen har fået flere og flere lande til at indføre rejserestriktioner eller lukke grænserne, er indtægtsstømmen tørret ind i selskaber som Norwegian, der efterhånden har næsten alle sine fly parkeret på jorden.

Norwegians koncernchef Jacob Schram bønfaldt i går staten om hjælp og oplyste, at selskabets adgang til at låne penge så at sige var lukket.

Ifølge en pressemeddelelse fra det norske transportministerium indebærer hjælpepakken at Norwegian umiddelbart får stillet en kreditfacilitet på 300 mio. norske kr. til rådighed. Hvis selskabet opnår lettelser i renter og afdrag fra kreditorerne, vil staten stille yderligere 1,2 mia. kr. til rådighed. »De sidste 1,5 mia. kr. vil blive stillet til rådighed, når selskabet har forbedret soliditeten til et tilfredsstillende niveau,« forklares det i pressemeddelelsen.

Konkurrenterne SAS og Wiederøe kan allerede nu honorere det krav til soliditeten, som den norske stat stiller som betingelse for at yde en stor del af hjælpen. Det gør Norwegian ikke.

»Norwegian har haft finansielle udfordringer allerede før coronakrisen, og med disse vilkår sender vi et tydeligt signal om, at både ejere og långivere må bidrage til at skabe en bedre finansiel situation for selskabet,« understreges det i pressemeddelelsen.

Norwegian meddeler i en pressemeddelelse sent torsdag aften, at man er meget positiv overfor de norske myndigheders tiltagspakke:

»Vi synes det er meget positivt, at norske myndigheder nu kommer med en tiltagspakke for luftfarten, som over hele verden er hårdt ramt af coronakrisen. Vi har været tydelige om, at vi har brug for likviditet, og vi er taknemmelige for, at det er det, vi nu får tilbud om. Dette er afgørende for at kunne sikre luftfarten, kritisk infrastruktur og titusindvis af arbejdspladser,« siger koncernchef Jacob Schram og fortsætter:

»Nu må vi bruge lidt tid på at sætte os ind i betingelserne, men vi kan garantere, at vi vil gøre alt i vores magt for at indfri kravene.«

I tirsdags fik SAS en redningspakke på 3 mia. kr. fra den danske og svenske stat. Det fik Norwegian til at forlange samme hjælp fra det to lande. Foreløbig er den bøn ikke blevet hørt, og den norske stat har nu tilbudt en hjælp, som det er uklart om Norwegian rent faktisk kan få del i.

Norwegians aktiekurs er den seneste måned faldet 74 pct.

BRANCHENYT
Læs også