Erhverv

Velux-ejer: »Vi er blevet ramt hårdt - rigtig hårdt«

Coronakrisen har ramt VKR Holding massivt på den finansielle portefølje. Men topchef Mads Kann-Rasmussen holder fokus på en langsigtet strategi, der er mere grøn end nogensinde.

»Jeg tror indtil videre, at andre brancher er ramt hårdere end os, men det betyder ikke, at vi slipper for konsekvenser,« siger topchef Mads Kann-Rasmussen. Foto: Gregers Tycho

Det har været et historisk godt år for holdingselskabet VKR, der blandt andet ejer Velux. Men årets resultat på 3,1 mia. kr. er først og fremmest drevet af et særdeles højt afkast på den finansielle portefølje, og netop på den konto har coronoakrisen forårsaget store tab.

»Vi er blevet ramt hårdt – rigtig hårdt. Det er svært at se, at kalenderåret 2020 bliver et godt år for os på den front. Det lever vi med, men det vil selvfølgelig påvirke resultatet,« siger Mads Kann-Rasmussen, VKR’s administrerende direktør.

Selskabet offentliggjorde fredag morgen årsrapport for 2019, og tallene for året er historisk gode både på top- og bundlinje. Nu har coronakrisen imidlertid sat en kæp i hjulet på de gode takter, ligesom det er tilfældet for mange andre virksomheder. Og selvom Mads Kann-Rasmussen ærgrer sig over nedgangen på den finansielle del, er andre dele af forretningen vigtigere. VKR tæller foruden Velux Dovista, som producerer facadevinduer, og Arcon-Sunmark, er forretningsben inden for termisk solenergi. Ingen går ram forbi.

»For os er det langt vigtigere, hvordan det vil påvirke forretningsområderne. Jeg er overbevist om, at det vil påvirke dem hårdt. Jeg tror indtil videre, at andre brancher er ramt hårdere end os, men det betyder ikke, at vi slipper for konsekvenser,« siger topchefen.

Ifølge Mads Kann-Rasmussen bliver det umuligt at undgå nedgang i omsætningen på grund af coronakrisen.

»Det er ærgerligt, men det kan vi leve med, og vi er heldigvis en meget solid virksomhed, så det kan vi også overleve,« siger han.

VKR Holding
  • VKR er et holdingselskab, som blandt andet ejer Velux og vindueskoncernen Dovista.
  • Selskabet er familie- og fondsejet. Den største aktionær er Villum Fonden, mens en stor del af stemmerne ligger hos familien, som er efterkommere af stifter Villum Kann Rasmussen.
  • Villum Fondens formål er ifølge fondens fundats at virke for en række samfundsnyttige formål gennem videreførelse af stifterens virksomheder.

Det er den stenrige Villum Fonden, som er hovedaktionær i VKR Holding, og fondsejerskabet giver den luksus, at selskabet kan træffe langsigtede beslutninger. Det er en stor fordel, særligt i krisetid.

»Der er intet pres fra ejersiden om, at vi skal leve op til kvartalskrav eller noget i den retning. Vi skal heller ikke hele tiden opdatere vores forventninger. Det er en luksus i forhold til, at vi kan fokusere på det, der er vigtigt, og det er for det første vores medarbejderes sundhed, og for det andet fortsat at servicere vores kunder på det niveau, der er behov for,« siger Mads Kann-Rasmussen og tilføjer:

»Når det er sagt: Lige meget hvor langsigtet man ser på det, kan jeg ikke afvise, at der ikke bliver tale om konsekvenser for medarbejdere, for det må afhænge af efterspørgslen.«

VKR og selskabets driftsvirksomheder er afhængige af aktivitet i byggebranchen, som de senere år har været rigtig godt i gang. Hvis byggebranchen stopper op - for eksempel på grund af lovgivning for at håndtere krisen - bliver det ifølge Kann-Rasmussen svært at argumentere for samme kapacitet på medarbejderfronten som under normale omstændigheder.

Med en sjælden usikker fremtid har Mads Kann-Rasmussen »beherskede« forventninger til 2020. På nuværende tidspunkt er forventningen en omsætning på niveau eller lavere end året før - altså 21,6, mia. kr. - mens årets resultat forventes at blive en del lavere end i 2019.

I mio. kr. 2019 2018
Omsætning 21.561 19.592
Driftsresultat (EBIT) 2.857 2.617
Resultat efter skat 3.075 1.785
Egenkapital 19.230 16.914
Antal medarbejdere 16.123 15.459

Uanset hvordan coronakrisen og verden i øvrigt udvikler sig, navigerer Mads Kann-Rasmussen med en klar strategi, som er mere grøn end nogensinde. Holdingselskabet lægger sig nemlig nu endnu tættere op ad Villum Fondens investeringsstrategi. Det giver mening, mener topchefen.

»Når nu vi er ejet af en velgørende fond, som har som et af sine vigtigste programmer et bedre miljø, og når de begynder at omlægge deres portefølje hen mod firmaer, der arbejder med det her, så ville det være mærkeligt, hvis ikke vi gjorde det samme,« siger Mads Kann-Rasmussen og fortæller, at Villum Fonden i nogle år har haft en politik om at investere mindre i virksomheder, der ikke forholder sig til miljøhensyn og sociale hensyn, og mere og mere i papirer, der tager klimaudfordringerne alvorligt.

»Ligesom vi kun investerer i virksomheder, der er aktive inden for dagslys, frisk luft og bedre miljø, begyndte det at være lidt underligt, vi ikke havde kriterier for vores finansielle investeringer,« siger Mads Kann-Rasmussen.

»Derudover ser vi det også i investeringsøjemed som fornuftigt. Vi er også bekymrede for, hvor god en investering, nogle olie og kulfirmaer er på sigt. Hvis Paris-aftalen skal have nogen sandsynlighed for at lykkes, er der nogle af de firmaer, der skal prisfastsættes på en anden måde. Så også ud fra det aspekt mener vi, det er det rigtige at gøre,« lyder rationalet.

Topchefen har sat en ekstern ekspert i gang med at gennemgå hele VKR’s portefølje for at rense ud og få nye investeringer ind.

Til at drive den dagsorden frem har en enig aktionærkreds valgt Thomas Thune Andersen, som de seneste ti år har været næstformand i VKR’s bestyrelse. Han sidder også for bordenden i Ørsted og blev sidste år kåret som årets bestyrelsesformand for at »være med til at accelerere en udvikling, der er til gavn for samfundet.«

Med andre ord blev han belønnet for at omstille Ørsted fra sort til grøn virksomhed, og det er altså også det grønne fokus, der bliver omdrejningspunktet i VKR.

BRANCHENYT
Læs også