Erhverv

Hjælpepakke får Norwegian-aktien til at dykke

Den norske stat præsenterede i går en hjælpepakke på 3 mia. kr. til Norwegian. Alligevel er selskabets aktiekurs faldet i dag. Investorerne vurderer, at Norwegian ikke kan leve op til kravene for at få del i pakken.

Norwegian har indstillet stort set alle flyvninger. Pengene fosser ud af selskabet, som håber at kunne leve op til kravene for at få del i en hjælpepakke fra den norske stat.

Foto: Finn Frandsen

Selv om den norske stat torsdag præsentede en hjælpepakke på 3 mia. norske kroner til Norwegian, faldt selskabets aktiekurs brat i dag.

I takt med, at investorerne fik nærlæst betingelserne for hjælpen, voksede bekymringen for, at Norwegian ikke kan leve op til kravene for at få adgang til pengene. Umiddelbart efter, at børsen i Oslo åbnede i morges, hamrede Norwegian-aktien i vejret, men snart efter styrtdykkede den og sluttede dagen med et fald på 7 pct.

Ifølge en pressemeddelelse fra det norske transportministerium indebærer hjælpepakken, som også omfatter SAS og Wiederøe, at Norwegian får stillet en lånegaranti på 3 mia. kr. til rådighed.

Betingelsen er dog, at bankerne bidrager med 10 pct. af garantien. Derudover er det en betingelse for at få del i hjælpen, at selskabet før coronakrisen havde en soliditet på 8 pct. Hvis selskabet ikke har det - og det har Norwegian ikke - så kan selskabet kun få adgang til garantierne, hvis selskabets kreditorer frafalder opkrævning af renter og afdrag i tre måneder.

Mens konkurrenterne SAS og Wiederøe lever op til kravene for at få del i hjælpen, ser det således anderledes vanskeligt ud for Norwegian.  Dagens Næringsliv citerer aktieanalytiker Ole Martin Westgaard, DNB Market, for at vurdere, at redningspakken er for lille, og at det vil være umuligt for Norwegian at leve op til kravene for at få del i hjælpen.

»Vi mener, at risikoen for konkurs er øget betydeligt,« vurderer Ole Martin Westgaard.

Norwegians aktiekurs er i år faldet 80 pct.

I en kommentar til hjælpepakken udtaler Norwegians koncernchef Jacob Schram:

»Vi har været tydelige om, at vi har brug for likviditet, og vi er taknemmelige for, at det er det, vi nu får tilbud om. Nu må vi bruge lidt tid på at sætte os ind i betingelserne, men vi kan garantere, at vi vil gøre alt i vores magt for at indfri kravene.«

BRANCHENYT
Læs også