Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Ny plan: Somersby forvandles til håndsprit

Carlsberg sender tankbil med Somersby-vinbase til Nyborg Destilleri i kampen mod coronavirus-spredning.

Corona rammer verden
17.200 liter vinbase til produktion af Somersby bliver nu forvandlet til håndsprit. Foto: Nikolaj Svennevig

Carlsberg donerer nu 17.200 liter vinbase til Nyborg Destilleri, hvor det skal forvandles til alkohol til produktion af håndsprit hos virksomheden Gundal i Billund.

»Det er helt perfekt til produktionen, fordi vi kan destillere direkte uden nogen forbrygning. Vi indleder med at destillere nogle tanke med Fynsk Forår øl, og senere på ugen fortsætter vi med vinbasen fra Carlsberg,« siger adm. direktør Tørk Eskild Furhauge fra Nyborg Destilleri.

Danmarks næststørste destilleri fik mandag de sidste tilladelser på plads til at afløse den hidtidige produktion af whisky og gin med alkohol til brug for håndsprit i sundhedssektoren. Ifølge Carlsberg kan der ventes flere donationer fra bryggerikoncernen.

»Tirsdag morgen sender vi en tankbil med to gange 86 hektoliter Somersby-vinbase på 16% alkohol afsted til Nyborg Destilleri for at få produktionen i gang, mens vi arbejder på en større og mere skalerbare løsning. Vi tager et skridt ad gangen,« siger Anders Kokholm, chef for Brygning på Carlsbergs bryggeri i Fredericia.

De første levrerancer til Nyborg Destilleri fra Royal Unibrew i Fakse og Carlsberg i Fredericia ankom med tankbiler tirsdag formiddag.

Tørk Eskild Furhauge regner med, at Nyborg Destilleri kan producere mellem 1.000 og 2.000 liter 90 pct. alkohol om dagen med råvarerne fra blandt andet Carlsberg.

Når alkoholen er destilleret vil Carlsberg transportere den videre til virksomheden Gundal i Billund, som skal fremstille den færdige håndspritsblanding til sundhedssektoren. I lighed med for de forrige led, vil der heller ikke blive tale om nogen fortjeneste.

»Jeg er glad for, at vi har kunnet finde sammen og hjælpe samfundet på den her måde og hver især bidrage med det, vi er bedst til. Vi har netop ekspertisen i håndsprit og de nødvendige godkendelser, men vi har manglet den afgørende råvare, og det løser vi altså nu i fællesskab,« siger administrerende direktør Andreas Gundal.

BRANCHENYT
Læs også