Erhverv

Banker lover hjælp: »Udfordringen er, at 20 pct. af SMV’erne inden krisen fik nej til lån i banken«

SMVdanmark jubler ikke over, at finanssektoren med regeringen på bagsmækken nu lover hjælp til sunde virksomheder, der er presset af coronakrisen.

Jakob Brandt, vicedirektør i SMVdanmark, forudseer store problemer med regeringens planlagte hjælp til tusindvis af mindre virksomheder. 
Foto: SMVdanmark.

Tusindvis af små og mellemstore virksomheder risikerer at blive coronakrisens helt store tabere.

Det fastslår erhvervsorganisationen SMVdanmark, efter at erhvervsminister Simon Kollerup mandag sammen med finanssektoren præsenterede en »fælles erklæring« med et budskab om, at banker og realkreditinstitutter er klar til at komme trængte virksomheder til hjælp.

»Under finanskrisen holdt samfundet hånden under bankerne. Nu er vi i en coronakrise, og her skal bankerne holde hånden under samfundet. Under gode, sunde virksomheder og danskere, der er kommet i klemme,« siger Simon Kollerup om baggrunden for den fælles erklæring udsendt sammen med interesseorganisationen Finans Danmark.

»Det er en helt naturlig del af vores samfundsopgave at træde til og understøtte de sunde privatkunder og virksomheder, som er økonomisk ramt af corona-epidemien,« siger Ulrik Nødgaard, adm. direktør i Finans Danmark.

SMVdanmark hilser bankernes vilje til at påtage sig et samfundsansvar velkommen. Men samtidig hæfter man sig ved ministerens melding om, at hjælp i form af bl.a. statsgaranterede lån og tilbud om afdragsfrihed er målrettet »sunde« virksomheder.

Nu er vi i en coronakrise, og her skal bankerne holde hånden under samfundet. Under gode, sunde virksomheder og danskere, der er kommet i klemme.

Simon Kollerup, erhvervsminister

»Udfordringen er, at 20 pct. af SMV'erne inden krisen fik nej til lån i banken - også selvom de var "sunde". Disse finder bankerne næppe mere kreditværdige nu end før krisen,« siger Jakob Brandt, vicedirektør i SMVdanmark.

For Jakob Brandt betyder det, at den fælles erklæring om vidtstrakt økonomisk hjælp reelt er ubrugelig for »tusindvis« af mindre virksomheder.

»Dermed står rigtig mange virksomheder fortsat i en meget presset situation, og de er 100 pct. afhængige af bankernes velvilje« siger SMV-direktøren.

I stedet for løftet om, at bankerne er klar til at vise samfundssind, efterlyser erhvervsorganisationen, at regeringen kommer landets små og mellemstore virksomheder til hjælp ved at tilbageføre virksomhedernes seneste skattebetaling som et nulrente lån.

»Det vil hjælpe ude i mange virksomheder og give dem mulighed for at komme igennem krisen,« siger Jakob Brandt.

Erhvervsministeriet åbnede i dag for en ny garantiordning, hvor staten via Vækstfonden stiller garanti for 70 pct. af nye lån til SMV'ere, der har eller forventes at få et fald i omsætningen på mindst 30 pct.

Ifølge ministeriet vil ordningen, der løber frem til oktober, kunne understøtte lån til små og mellemstore virksomheder for op til 25 mia. kr.

BRANCHENYT
Læs også