Serier

Lego-familien styrtbløder penge i sin Legoland-koncern

Legoland-ejer Merlin Entertainments styrtbløder penge i øjeblikket, fordi forlystelser over hele verden er lukket. Prisen på selskabets gæld er faldet dramatisk, og Lego-familiens pengetank, Kirkbi, står som en af de ultimative tabere.

Corona rammer verden
Legoland har lukket parker over hele verden som en konsekvens af corona-pandemien. Det vil koste koncernen og dermed Kirkbi dyrt. Foto: AP Photo/M. Spencer Green.

Lego-familiens beslutning om at købe sig til halvdelen af forlystelseskoncernen Merlin Entertainments tyder på at være en katastrofe rent økonomisk.

Corona-pandemien har lukket en meget stor del af forlystelseskoncernens parker og attraktioner, herunder Legoland, og selskabet må forventes at have meget lidt indtjening, men meget store udgifter til alle parkerne verden over.

»Jeg forestiller mig, at situationen er meget alvorlig. Selskabet har meget gæld, primært faste omkostninger, og jeg forestiller mig meget lave indtægter i øjeblikket,« siger en analytiker, der fulgte Merlin i mange år, da det var børsnoteret.

I første halvår 2019 havde Merlin en omsætning på ca. 6,3 mia. kr. og et driftsoverskud på ca. 1,6 mia. Imellem de to tal ligger så en omkostningspost, hvoraf en relativ stor del vil være fast, fordi parkerne stadig står der.

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet er enig i, at branchen er presset.

»Investering i temaparker med enten forbud mod at samles flere på samme sted eller slet og ret lukning af parker er et worst case scenario. Selv om der ”kun” vil blive tale om nedlukning eller delvis nedlukning i uger, vil det kunne mærkes,« siger Per Hansen.

Spørgsmålet er, om det bliver nødvendigt at tilføre kapital til Merlin. Finans har forsøgt at få en kommentar fra selskabet, men det har ikke været muligt.

Da Legoland rykkede ud
 • Lego solgte Legoland til Merlin Entertainments i 2005. På det tidspunkt var Lego i dyb krise, og det var et krav fra bankerne, at selskabet skulle skaffe likvider.
 • Lego-familien sikrede sig dog en snor til Legoland, idet familiens pengetank, Kirkbi, samtidig fik 30 pct. af aktierne i Merlin.
 • Ifølge iagttagere var det især vigtigt for Kjeld Kirk Kristiansen, at Kirkbi i 2019 sammen med Blackstone og den canadiske pensionsfond kunne købe Merlin og dermed Legoland tilbage.
 • Ingen anede, at coronavirus efter få måneder skulle kaste selskabet ud i en krise.

Legofamiliens pengetank, Kirkbi, ejer 50 pct. af Merlin. Den anden halvdel er ejet af kapitalfonden Blackstone og den canadiske pensionsfond CCPIB. De afnoterede selskabet i november sidste år i forbindelse med handlen, der værdisatte Merlin til omkring 50 mia. kr.

Som en indikation af hvor hårdt ramt Merlin er, kan man se på kursudviklingen på to andre forlystelseskoncerner, de amerikanske Cedar Fair og Six Flags, som er blevet banket ned til hhv. det halve og en fjerdedel af værdien siden nytår.

Desuden skrev kreditvurderingsbureauet Fitch for nylig i en analyse af Disney-koncernen:

»Coronavirus-pandemien vil betydeligt svække Disneys driftsprofil og kreditprofil på kort sigt (de næste to-tre kvartaler),« skrev Fitch-analytikerne.

De vurderer dog, at forretningen langsomt vil normalisere sig.

Det økonomiske pres afhænger selvsagt meget af, hvor længe Legoland og de andre forlystelsessteder skal lukke ned, og det varierer fra land til land.

Prisen på Merlins gæld er styrtdykket under corona-udbruddet som tegn på, at investorer forbinder det med meget større risiko. I forbindelse med at Kirkbi sammen med kapitalfonden Blackstone afnoterede Merlin og delte aktierne stort set ligeligt mellem sig, optog Merlin store lån.

Obligationerne bag Merlins gæld er faldet fra lige under kurs 110 for omkring en måned siden til nu omkring kurs 75.

Merlin-handlen
 • I slutningen af juni 2019 meddelte Kirkbi, Blackstone og det canadiske pensionsselskab Canada Pension Plan Investment Board (CCPIB), at de ønskede at overtage hele Merlin Entertainments ved at købe det af børsen i London.
 • Handlen blev endeligt gennemført i begyndelsen af november 2019.
 • Kirkbi ejede allerede 30 pct. af den børsnoterede Merlin-koncern og ejer efter overtagelsen 50 pct. De to andre ejer 25 pct. hver.
 • Formålet er især at skabe et endnu tættere samarbejde mellem Merlin og Lego og i det hele taget investere kraftigere i Merlins fremtid.
 • Gældens størrelse blev allerede i juli sidste år nævnt af kreditvurderingsbureauet Moody’s i en analyse. Her bemærkede man, at gælden efter en overtagelse ville vokse til 3,8 mia. pund mod et niveau omkring 1,3 mia. pund, da Moody’s skrev analysen.

  Kirkbi ønsker ikke at kommentere udviklingen i Merlin Entertainments, ej heller om Kirkbi er villig til at skyde ekstra kapital ind i Merlin. Kirkbi fokuserer lige nu på at varetage medarbejdernes sikkerhed, følge sundhedsmyndighedernes retningslinjer og være en god ejer, er meldingen fra Kirkbi.

  Kirkbi ejer også 75 pct. af Lego-koncernen, som har lukket alle sine egne brand-butikker i hele verden undtagen Kina. Men Lego ønsker ikke at oplyse, hvordan salget af Lego-produkterne udvikler sig.

  Merlins forlystelser
  • Merlin Enternainments har i alt 67 mio. besøgende og 130 forlystelsescentre og -parker i 25 lande verden over.
  • Der er efterhånden otte Legoland-parker. De ligger i Billund, Californien, Tyskland, Storbritannien, Japan, Florida, Malaysia og Dubai.
  • Et nyt Legoland forventes at åbne ved New York i 2020. Derudover er et andet på vej i Sydkorea, og Merlin, Kirkbi og en kinesisk partner skal bygge endnu et i Shanghai, som forventes at åbne efter 2023.
  • Desuden er der 21 såkaldte Midway-attractions, som er mindre indendørscentre, heriblandt Legoland Discovery Centre, som er mindre Legoland-attraktioner, og Madame Tussauds voksmuseum og et Shrek-center.
  • Endelig har Merlin såkaldte Resort-temaparker med navnene Alton Towers, Chessington World of Adventures, Gardaland, Heide Land, Thorpe Park og Warwick Castle.

  Kirkbi har tidligere forsvaret gældsniveauet i Merlin.

  »Det er rigtigt, at gældsniveauet i Merlin er højere, end det typisk er i børsnoterede selskaber. Men vi er i en periode med et meget stærkt lånemarked med lave renter og fordelagtige vilkår. Samtidig har Merlin et stærkt og stabilt cash flow (pengestrøm, red.), og derfor er vi helt trygge ved, at selskabet med den nuværende gæld kan finansiere de ambitiøse investeringer,« sagde Søren Thorup Sørensen, adm. direktør i Kirkbi, i december til Finans.

  Dengang oplevede Merlin fremgang i omsætningen og ikke mindst i indtjeningen fra Legoland.

  Merlin kan have forsikret sig mod nedlukning af forlystelser. Men det er meget sjældent, at den slags forsikringer også dækker ved en så uventet begivenhed som en pandemi.

  BRANCHENYT
  Læs også