Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Trafikken over Storebælt er halveret

Lastbilerne kører dog stadig, selv om lastbiltrafikken over Storebælt normalt er en tidlig økonomisk strømpil

Corona rammer verden

Lastbiltrafikken over Storebælt er ifølge mange økonomer normalt et ret godt tal at holde øje med, hvis man vil have et tidligt varsel om udviklingen i dansk økonomi. Mange lastbiler vidner om stor økonomisk aktivitet, og færre lastbiler kan varsle økonomisk tilbageslag, inden de officielle nøgletal registrerer op- eller nedgang.

Indtil videre kører lastbilerne dog ufortrødent over Storebælt.

Til gengæld er den samlede trafik og ikke mindst biltrafikken godt og vel halveret, siden statsminister Mette Frederiksens skelsættende beslutning om at nedlukke store dele af landet onsdag i uge 11. Det viser trafiktal fra Storebælt, som Sund og Bælt nu opgør på ugentlig basis.

Frem til uge 11 lå den samlede ugentlige trafik over Storebælt i år på godt og vel 220.000 biler, lastbiler, busser og motorcykler. Det tal var i sidste uge nede på godt 111.000 passager.

Lastbiltrafikken ligger dog stadig på godt 30.000 lastbiler, som den har ligget på i de tidligere uger af i år.

Forklaringen er ifølge cheføkonom i Dansk Byggeri, Bo Sandberg, at de godstunge dele af dansk økonomi også er dem, der indtil videre er knap så hårdt ramt af coronakrisen. Han er en af de økonomer, som tidligere har holdt skarpt øje med trafikken over Storebælt.

»Det vidner om, at der stadig er lommer af dansk økonomi, som ikke er så hårdt ramt. Det gælder ikke mindst detailhandlen i supermarkederne, men også industrien og byggeriet,« siger han.

Bo Sandberg understreger, at situationen dog kan ændre sig, og at byggeriet lige nu venter godt 16.000 hjemsendelser med løn eller fyringer som følge af krisen. Det svarer til omkring 8-9 pct. af beskæftigelsen i byggeriet.

»Vi tror dog fortsat, at det vil være en kortvarig effekt, og at nedgangen i beskæftigelsen på årsplan snarere vil ligge omkring 5 pct. i byggeriet,« siger Bo Sandberg.

BRANCHENYT
Læs også