Erhverv

Fiskeriforening vælger opsigtsvækkende løsning på et vingeskudt hummerfiskeri

Efterspørgslen i EU-landene på danske jomfruhummere er stort set forsvundet på grund af coronakrisen. Det får Danmarks Fiskeriforening til at gå helt nye veje.

Jomfruhummer er en dansk delikatesse, som både danskere og madelskere i resten af EU normalt er vilde med. Foto: Danmarks Fiskeriforening.

Markedet for danske jomfruhummere er på det nærmest forsvundet i EU-landene.

Det får Danmarks Fiskeriforening til at komme med en opsigtsvækkende anbefaling til fiskerne: Stop for det direkte fiskeri efter jomfruhummer!

»Det giver ingen mening med et direkte fiskeri på jomfruhummer, når ingen vil købe dem,« siger Svend-Erik Andersen, formand i Danmarks Fiskeriforening.

Det er ingen let beslutning og vil få store konsekvenser for fiskerne, men det er nødvendigt, hvis vi skal sikre vores fremtidige fiskeri.

Svend-Erik Andersen, formand i Danmarks Fiskeriforening

Han forklarer i en pressemeddelelse, at coronakrisen har trukket tæppet fuldstændig væk under efterspørgsel i EU-landene på danske jomfruhummere.

Samtidig er fryselagrene ved at være fyldte, og derfor giver det ifølge fiskernes formand ikke længere mening at fortsætte fiskeriet efter jomfruhummer.

Det er i det lys, at Danmarks Fiskeriforening nu opfordrer medlemmerne til fra midnat onsdag at indstille fiskeriet efter den danske delikatesse.

»Det er ingen let beslutning og vil få store konsekvenser for fiskerne, men det er nødvendigt, hvis vi skal sikre vores fremtidige fiskeri,« forklarer Svend-Erik Andersen.

Foreløbig gælder opfordringen om at droppe fiskeriet efter jomfruhummer en uge frem.

Imens skal et hastenedsat udvalg – jomfruhummerudvalget – se på, hvordan man kan sikre, at der er en efterspørgsel efter jomfruhummere på den lange bane.

»Fiskeriet skal stå sammen for at håndtere krisen. Derfor skal udvalget arbejde med alle gode idéer, der sikrer, at der også er et fiskeri og et marked for jomfruhummer efter coronakrisen,« siger Claus Hjørne Pedersen, formand for Strandby Fiskeriforening og nyudnævnt udvalgsformand.

Den nordjyske havneby er blandt de havne, der er hårdt ramt af det markante fald i efterspørgslen på danske jomfruhummere.

At situationen er alvorlig, understreges af, at Danmarks Fiskeriforening har taget kontakt til Miljø- og Fødevareministeriet om muligheden for at regulere fiskeriet efter jomfruhummer i ly af coronakrisen.

Læs også
Top job