Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Rejsebranchen: Umuligt at undgå fyringer og konkurser

Den største krise nognensinde for rejseselskaberne. Der kan blive brug for flere hjælpepakker, hvis coronakrisen fortsætter, vurderer brancheforening.

Corona rammer verden
Der er ikke foreløbig udsigt til fyldte strande på rejsemålene. Foto: Morell

Rejsebranchen er så hårdt ramt af coronakrisen, at konkurser og fyringer ikke kan undgås.

Det vurderer Danmarks Rejsebureau Forening.

»Flere rejsebureauer har fyret eller har varslet fyringer. Ingen ved, hvornår det vil være muligt at rejse igen, og i hvilken udstrækning rejselysten vil vende tilbage. Derfor vil store fyringsrunder og adskillige konkurser i branchen være umulige at undgå,« siger Lars Thykier, adm. direktør i Danmarks Rejsebureau Forening, DRF.

Han tilføjer, at branchen har fået stor hjælp af regeringens hjælpepakker og livsvigtigt statslån på 1,5 mia., der sikrer, at rejsebureauerne kan betale kunder penge tilbage for aflyste rejser.

»Vi oplever aktuelt den største krise nogensinde. Vi har fået håndteret de akutte problemer med tilbagebetalingskrav i milliardklassen, men stort set hele omsætningen er forsvundet fra den ene dag til den anden. Det vil trække dybe spor i branchen,« siger Lars Thykier.

Han tilføjer, at der kan blive brug for med flere politiske hjælpepakker og initiativer, hvis krisen fortsætter, og der ikke kommer gang i omsætningen i rejsebranchen.

»Vi må ikke risikere, at medicinen mod Corona bliver værre end selve sygdommen. Rejsebureauerne styrtbløder, så vi har brug for en exit-strategi og muligvis nye politiske hjælpepakker, hvis vi ikke skal tabe en hel branche på gulvet i forbindelse med en større nedsmeltning af dansk økonomi,« siger Lars Thykier.

Mange rejsebureauer har allerede afskediget medarbejdere eller sendt ansatte hjem med lønkompensation. Andre regner i disse dage på, hvilke muligheder, de har for at begrænse de negative effekter af coronakrisen.

Aller Leisure, der ejer fem rejsebureauer med en samlet omsætning tæt på 1 mia. kr., har opsagt 20 medarbejdere, mens 80 er sendt midlertidigt hjem med lønkompensation.

»Vores omsætning er faldet til et minimum i løbet af få uger, og det har vi taget bestik af. Men vi er taknemmelige for de hjælpepakker og det statslån, som regeringen har bevilget. Det er fuldstændig afgørende for, at vi kan komme gennem krisen,« siger Morten Aaberg Sørensen, adm. direktør i Aller Leisure.

BRANCHENYT
Læs også