Erhverv

Falck vil teste 5.000 danske medarbejdere hver 14. dag for antistoffer mod corona - skal være målestok for hele Danmark

Redningskoncernen Falck håber allerede lige efter påske at skyde et storstilet testforsøg med 5.000 medarbejdere i Danmark i gang. Ambitionen er, at det skal bruges som målestok for, hvordan det går med immuniseringen af den danske befolkning.

Artiklens øverste billede
Jakob Riis, adm. direktør i Falck, overtog et kriseramt selskab, bl.a. som følge af skandalen med Bios. Illustration: Anders Thykier, Finans.

Redningskoncernen Falck melder sig nu på banen med et storstilet internt Falck-projekt med tests af medarbejdere for antistoffer mod Covid-19, der efter planen skal kunne bruges som målestok for, hvordan coronaudviklingen går i Danmark.

Det fortæller Jakob Riis, adm. direktør i Falck.

»Vi undersøger muligheden for, om vi i en dansk-svensk sammenhæng kunne teste meget jævnligt, måske hver 14. dag. Det kunne f.eks. være 5.000 Falck-ansatte fordelt i hele Danmark,« siger Jakob Riis.

»Hvis vi kunne få en medarbejdergruppe til det, kunne vi følge immuniseringen af befolkningen med Falck-gruppen som et måleparameter. Det vil være folk, der er eksponeret ude i ambulancerne, men det vil også være en stor gruppe, som ikke er i hyppig kontakt med smittede og personale, men også kontoransatte,« siger Jakob Riis.

Han har ambitioner om at se, om det samme kan lade sig gøre i Sverige.

»Det ser jeg lidt som Falcks bidrag ind i det store fællesskab, altså at være måltavle for, hvor langt vi er nået i det store billede,« siger Jakob Riis.

Har du foreslået det til myndighederne?

»Ja, det har vi foreslået, og den første hurtige melding fra Statens Serum Institut var, at det ville være interessant, fordi vi som kohorte er repræsentativ og rigtig godt fordelt. Vi ville også kunne teste de samme igen og igen, og det ville være sammenligneligt, fordi det netop er de samme, vi igen og igen måler på,« siger Jakob Riis, der understreger, at han selvfølgelig skal have medarbejderne med på det.

»Der skal rigtig mange initiativer til at løse coronasituationen, og vi tror, at det er her, vi er unikt positioneret til at kunne yde et bidrag,« siger Jakob Riis.

Vi skal væk fra, at det er nationale tiltag med at åbne og lukke. Det er alt for stort og for komplekst at styre, så vi skal have det ned på nogle mere lokale niveauer.

Jakob Riis, adm. direktør i Falck

Hvad koster det at køre sådan et projekt?

»Hvis man skruer det rigtigt sammen, er det omkostninger, der er til at have med at gøre. Hvis man skulle lave det som en klinisk undersøgelse til registrering af et lægemiddel, ville det være et helt andet omfang med så mange målinger,« siger Jakob Riis.

Han håber, at projektet snarest muligt kan skydes i gang

»Vi har de første af disse tests og er begyndt at prøve dem. Vi skal så have valideret det, så vi er sikre på, at vi ruller tests ud, hvor vi kender kvaliteten, og hvor vi også er sikre på, at folk forstår, hvad man kan se, men også hvad der er af forbehold,« siger Jakob Riis.

Det er ikke fejl og mangler, men ingen tests er 100 pct. sikker, så Jakob Riis vil være helt sikker på, at alle involverede parter går ind i det med åbne øjne og anerkender, at testene for antistoffer mod covid-19 har begrænsninger, og så man er helt klar på, hvad de kan bruges til, og hvad de netop ikke kan bruges til.

»Hvis det skal have værdi, så skal vi gerne kunne følge det, når vi forsigtigt begynder at åbne op i Danmark. Der er det relevant at vide, hvad vores udgangspunkt er efter denne første kritiske fase. Hvor mange er immuniserede ud af populationen på 5.000, og hvordan vil det udvikle sig, i takt med, at vi begynder at åbne samfundet op. Jeg vil rigtig gerne kunne lave de første tests lige efter påske,« siger Falck-topchefen.

Set ud fra hans synspunkt handler det ved en delvis genåbning af det danske samfund om først og fremmest at få skabt nogle data. Simpelthen at vide, hvordan sygdommen udvikler sig på populationsniveau, men ifølge Jakob Riis er det ogdå afgørende, at han som leder af en global virksomhed har et overblik over, hvordan det ser ud på virksomhedsniveau.

»Jeg er nødt til at vide, hvor stor en reserve og kapital jeg har af medarbejdere, som jeg kan sende ind no matter what, og hvor jeg er eksponeret og skal igennem et forhøjet sygefravær for at kunne komme ud på den anden side,« siger Jakob Riis.

Når vi skal styre så stor og kompleks en øvelse, er vi nødt til at vide, hvor vi står. Det svarer til at lede en global virksomhed. Der skal man altså hver uge kende sine tal og være på toppen af dynamikken.

Jakob Riis, adm. direktør i Falck

Det handler også om at få systematiseret den måde, vi som samfund kan diagnosticere på.

»Når vi så ser, at der er øget hyppighed af corona i nogle områder, så må vi tage nogle beslutninger om, hvorvidt vi midlertidigt skal suspendere skolen i Pandrup, fordi lokalsamfundet er hårdere ramt,« siger Jakob Riis.

»Vi skal væk fra, at det er nationale tiltag med at åbne og lukke. Det er alt for stort og for komplekst at styre, så vi skal have det ned på nogle mere lokale niveauer,« siger Jakob Riis og understreger, at der altså også er et behov for, at han og resten af virksomheden aktivt tager stilling til tests. Simpelthen, fordi myndighedernes anvisninger, tilgang og kapacitet er meget forskellige i hele verden.

»Jeg er i gang med at stille test til rådighed for, om man har dannet antistoffer over for Covid-19. Det er tests, man kan købe, og vi har haft de første hjemme og har prøvet dem,« siger Jakob Riis.

Han kalder det nødvendigt med tests af personale for at kunne styre organisationen og kunne navigere de kommende 12 måneder, »hvis vi bruger det som tidshorisont.«

»Når vi skal styre så stor og kompleks en øvelse, er vi nødt til at vide, hvor vi står. Det svarer til at lede en global virksomhed. Der skal man altså hver uge kende sine tal og være på toppen af dynamikken,« siger Jakob Riis.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.