Erhverv

3F: Coronakrise kræver ny trepart for lærlinge

Der skal gøres noget nu for at sikre, at titusindvis af lærlinge kan bevare deres praktikpladser, lyder det fra 3F, som får opbakning fra Dansk Byggeri.

Artiklens øverste billede
Der er brug for handling i form af en ny trepartsaftale for lærlinge, hvis ikke tusindvis af lærlinge skal komme i klemme og håndværksfagene skal miste hele årgange af folk til arbejdsmarkedet, advarer 3F. Foto: Sisse Dupont

Fremtiden for titusindvis af lærlinge rundt om i Danmark er så uvis, at landets største fagforening, 3F, nu vil have arbejdsmarkedets parter og regeringen til at mødes om en ny trepartsaftale.

Forbundssekretær i 3F, Søren Heisel, mener, at arbejdsmarkedets parter hurtigst muligt skal sætte sig sammen for at finde en løsning på det, der i første omgang kan blive et stort problem for tusindvis af lærlinge, der mister praktikpladser, men som på længere sigt kan bringe uddannelsen for titusindvis i fare.

»Vi bliver nødt til at gøre noget, hvis vi skal undgå, at vi på sigt kommer til at stå med en kæmpe mangel på arbejdskraft. Vi kan risikere at miste flere årgange af lærlinge, fordi de ikke kan færdiggøre deres uddannelse ude på virksomhederne,« siger Heisel.

Han peger på, at 8000 elever med korte aftaler på seks måneders praktik skal have nye aftaler inden længe, hvis ikke deres uddannelse skal gå i stå. Samtidigt risikerer 10.000 elever, som startede på grundforløb i januar, at stå uden muligheden for en praktikplads.

Derfor lyder forslaget fra 3F, at der skal flere kontante pengepræmier på 30.000 kr. til arbejdsgivere for at lave aftaler frem til 30. september, lønkompensation under skoleophold skal sættes op, ligesom der skal gives statstilskud til at fastholde lærlinge i praktik.

Arbejdsgiverne i Dansk Byggeri, som er hovedaftager på de danske lærlinge, er meget positive.

»Vi er helt enige i, at vi skal sikre, at bunde ikke går ud af praktikpladsmarkedet. Vi er rigtig bekymrede for, at en masse virksomheder sender folk hjem, og så er der færre til at tage sig af lærlinge, som samtidigt risikerer at blive opsagt i deres prøveperioder, eller at dem med korte aftaler ikke kan få en ny aftale,« siger underdirektør i Dansk Byggeri, Louise Pihl og peger på, at der helt akut er en udfordring for 3.000 elever på et par af byggeriets store områder, som til sommer skal have praktikpladser.

Hun vil modsat 3F ikke lægge sig fast på nogle modeller allerede nu, men mener, at 3F’s forslag »helt klart« skal indgå i trepartsdrøftelserne.

Uddannelse af lærlinge hører under børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil, men hun havde ikke mulighed for at medvirke.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.