Erhverv

Danmarks spirende robotsucceser kappes ned af krisen: Store investeringer og intet salg

Robotklyngen i Odense holder vejret, for de mange små, lovende startups, der er kommet til, er hårdt ramt af coronakrisen. Dermed kan næste store eksportvirksomhed blive kvalt i fødslen.

Artiklens øverste billede
Peter Hartvigsen har som direktør for robot-firmaet Kobots måtte fyre en stor del af medarbejderne. Coronakrisen ramte lige, da Kobots skulle ud og lancere første produkt. Foto: Brian Karmark

Med Universal Robots og MIR som lokomotiver er et nyt industrieventyr vokset frem omkring Odense – en klynge af store og især små robotfirmaer, der tilsammen har skabt omkring 5.000 nye arbejdspladser.

Men vækstlaget kan blive hårdt ramt af den pludselige krise, for der er ikke meget buffer i pengekassen hos den typiske startup.

»Dem, som er på vej op ad rampen nu, kigger ind i et marked, der er mere eller mindre lukket ned. De har investeret massivt i at udvikle produktet, og nu kan de ikke få markedsadgang. Det er meget kritisk for dem. De er nødt til at se på, hvordan deres organisation ser ud,« siger Mikkel Christoffersen, direktør for Odense Robotics, der organiserer hele robotklyngen.

Hos Kobots, der har udviklet en robot til byggepladser, der selv kan skære plader ud, har direktør Peter Hartvigsen allerede været nødt til at skære dybt i medarbejderstaben. Selskabets første produkt blev lanceret i februar, og en stor salgsindsats på messer, erhvervsskoler og byggepladser var planlagt. Nu er det hele aflyst.

Hjælpepakkerne fra regeringen er for vores vedkommende hat og briller. De hjælper ikke en biks som vores.

Peter Hartvigsen, Kobots

»Vi har været nødt til at afskedige, for hjælpepakkerne fra regeringen er for vores vedkommende hat og briller. De hjælper ikke en biks som vores. Så nu må vi ligge stille en periode, og vi ved ikke hvor længe,« siger Peter Hartvigsen.

Af de omkring tyve startups i robotklyngen, han har været i kontakt med, har ingen gjort brug af hjælpeordningerne.

I forhold til de rent digitale startups er der hos robotfirmaer typisk højere udgifter både til udvikling og til at sætte en produktion i gang. Og ofte er det nye produkter, som en mulig kunde skal overbevises om er en god idé.

Til gengæld kan gevinsten være enorm, som en række af de første robotfirmaer i klyngen nu har vist.

Det her handler om en type virksomheder, som vi har set har været med til at skabe en masse ny eksport og nye arbejdspladser i Danmark.

Mikkel Christoffersen, Odense Robotics

»Det her handler om en type virksomheder, som vi har set har været med til at skabe en masse ny eksport og nye arbejdspladser i Danmark. Så vi håber, at der er mange tilbage, når markederne åbner igen,« siger Mikkel Christoffersen.

Hos Enrico Krog Iversen, der som tidligere direktør for Universal Robots er en af veteranerne i robotklyngen, er der også bekymring. I dag er Universal Robots en solid virksomhed med knap 700 ansatte, men selskabet var selv kun mulehår fra ikke at komme igennem den første svære tid som start-up. Det kan ramme den ’næste Universal Robots’ fra robotklyngen, advarer han.

»Jeg er ikke i tvivl om, at mange af de små virksomheder på vej op vil komme i klemme. Mange af dem lever fra måned til måned, og bliver de ramt af tre-fire måneder, hvor alle kunder udskyder deres ordrer, så er der en alvorlig risiko for, at de ikke klarer den,« siger Enrico Krog Iversen, der i dag er adm. direktør for OnRobot.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.