Erhverv

Dansk modekoncern bag Wagner og Tøjeksperten går i betalingsstandsning

Modetøjsvirksomheden PWT, som står bag butikskæder som Wagner og Tøjeksperten, har indgivet begæring om rekonstruktion.

Artiklens øverste billede
Tøjeksperten er en butikskæde under PWT Group. Foto: PR.

Modebranchen lider i coronakrisen, og nu har ledelsen i det danske modeselskab PWT, som har kapitalfonden Polaris som storaktionær, valgt at indgive en formel rekonstruktion - det som tidligere gik under betegnelsen betalingsstandsning.

PWT står blandt andet bag butikskæderne Tøjeksperten og Wagner, men selvom selskabet var begyndt at vise gode takter, inden coronavirussen brød ud, er PWT nu så presset på likviditeten, at der ikke er andre udveje, fortæller adm. direktør Ole Koch Hansen.

»Det gik rigtig godt sidste år og de første måneder af året. Men så får vi lukket alle vores butikker ned midt i marts, og selvom hjælpepakkerne kommer på banen, så er det ikke nok, når vi ikke får nogen penge i kassen og har sendt 86 pct. af vores medarbejdere hjem,« lyder det fra Ole Koch Hansen, som understreger, at regeringens hjælpepakker slet ikke rækker i den pressede modebranche.

»Vi har ikke andre muligheder end at gå i formel rekonstruktion og så få rebet sejlene og kigge fremad igen,« siger Ole Koch Hansen.

Foruden butikskæder står PWT bag mærker som Bison, Lindbergh og Junk de Luxe. Målet med rekonstruktionen er at sikre en reorganisering af virksomheden og fortsætte driften, lyder det fra Ole Koch Hansen.

Vi kommer ikke til at kunne holde vores omsætningstal hverken på retail eller wholesale, så jeg tror, vi skal regne med at barbere omkring 20 procent af, og det skal vi tilpasse vores udgifter efter

Ole Koch Hansen, adm. direktør i PWT

Han indrømmer, at det bliver en noget slankere udgave af PWT, der nu skal formes, men han understreger, at butikkerne fortsat er åbne, mens rekonstruktionen gennemføres. Der vil dog på sigt komme butikslukninger, ligesom nogle af selskabets mærker vil få mindre opmærksomhed.

»Vi kommer ikke til at kunne holde vores omsætningstal hverken på retail eller wholesale, så jeg tror, vi skal regne med at barbere omkring 20 procent af, og det skal vi tilpasse vores udgifter efter,« siger Ole Koch Hansen.

Både i Danmark og Norge er PWT så småt begyndt at åbne butikker igen efter stort set total nedlukning grundet coronakrisen, men kunderne er langt fra kommet op på samme forbrugsniveau som inden krisen. Nu går Ole Koch Hansen i gang med at finde ud af, hvordan PWT kan komme tilbage på sporet i en ny virkelighed, som stadig står uklar for de fleste.

»Nu går det hele ud på at omstille sig og få finansiering på plads til at drive virksomheden fremadrettet,« siger Ole Koch Hansen.

PWT beskæftiger i dag omkring 700 medarbejdere og omsatte i seneste regnskabsår for 873 mio. kr. Polaris kom ind som storaktionær allerede inden finanskrisen, og med en ny endnu mere uforudsigelig krise og en rekonstruktion som konsekvens er det ikke ligefrem en drømmeinvestering for kapitalfonden.

Det stod klart allerede for nogle år siden, og nu slår coronakrisen det fast. Men ifølge Polaris’ managing partner, Jan Kühl, er begæring af rekonstruktion en mulighed for at komme tilbage endnu engang.

»Vi vælger den her løsning, fordi vi tror på virksomheden. Kunderne kommer ikke til at mærke det, men bagved skal det her løses. Vi er overbeviste om, at vi kommer stærkt ud på den anden side, så vi fortsat vil have Tøjeksperten og Wagner i gadebilledet,« siger Jan Kühl, som kalder rekonstruktionen »et offensivt tiltag.«

Ligesom adm. direktør Ole Koch Hansen peger Jan Kühl på regeringens hjælpepakker, som han mener er utilstrækkelige i en modebranche med varer, der hober sig op på lagrene.

»Jeg tror, det er ved at gå op for mange mennesker - også for politikere - at det her er meget voldsommere, end finanskrisen. Vi har en total opbremsning. Det er fra 100 til 0 stort set hen over et par dage. Hjælpepakkerne hjælper slet ikke detailhandlen i tilstrækkelig grad, hvor en meget stor del af omkostningerne er vores vareforbrug. Det rammer os så hårdt på cashflowet,« siger Jan Kühl.

PWT er ikke den eneste spiller i modebranchen, der kæmper for at overleve. I sidste uge begærede den danske modekæde Masai sine selskaber i Norge og Sverige konkurs, det internationale mærke modemærke Esprit er i rekonstruktion, og for nylig sagde adm. direktør i Dansk Mode & Textil, Thomas Klausen, at coronakrisen kommer til at koste flere virksomheder i modebranchen.

»Det er livsværk, der bliver smadret og mange arbejdspladser, der går tabt,« sagde Thomas Klausen til Finans.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.