Erhverv

Regeringen: Her er retningslinjerne, når frisører, kørelærere og andre liberale erhverv åbner igen

Hold afstand, gør ekstra meget rent og brug eventuelt maske og visir. Sådan lyder retningslinjerne for frisører, tatovører, kørelærere og andre med tæt kontakt til kunderne, der må åbne igen mandag.

Artiklens øverste billede
Nu er de nye retningslinjer for frisører og andre liberale erhverv klar. Fremover skal en frisør forsøge at holde afstand, og kan evt. bruge maske og visir, når det ikke er muligt. Her er det frisør David Posin fra Aarhus. Arkivfoto: Mads Frost

Regeringen fremlagde på et pressemøde kl. 14 søndag de nye retningslinjer for, hvordan frisører, tatovører og andre liberale serviceerhverv kan åbne igen, på en sundhedsmæssig forsvarlig måde.

»Vi skal i gang med at genåbne på en måde, så både kunder og medarbejdere er trygge ved situationen og smitterisikoen er minimeret. Vi har lavet et sæt af retningslinjer, så de liberale serviceerhverv kan åbne, og samtidig minimere smitterisikoen,« sagde erhvervsminister Simon Kollerup.

Det handler blandt andet om at holde afstand, ved at have færre ansatte og kunder ad gangen, og skrue op for hygiejnen og rengøringen. En snak om, hvordan tatoveringen skal se ud, kan godt gøres på lidt afstand, inden man går i gang med selve tatoveringen, forklarede Simon Kollerup.

Vigtigt er det også, at både ansatte og kunder kigger indad og tager ansvar for, om man selv kan være smittet, pointerede han.

»Hvis vi skranter eller er i tvivl, skal vi blive hjemme. Vi har alle sammen, hver og en, et enormt stort ansvar ved genåbningen af Danmark. Vi kan kun gøre det, hvis vi passer godt på hinanden,« sagde ministeren.

I et nyt notat fra Erhvervsministeriet er de mere konkrete retningslinjer uddybet. Der må ikke være mere end én ansat eller kunde pr. 4 kvadratmeter i salonen. Derfor kan det være nødvendigt at have færre på arbejde eller arbejde i skiftehold. En kørelærer må kun have én elev i bilen.

Man skal vaske hænder eller bruge håndsprit efter hver kunde, og hvis man har hostet eller nyset. Alle redskaber skal også rengøres efter hver kunde. Og hele butikken skal gøres grundigt ren efter en fast plan, med fokus på blandt andet. dankort-automater, lyskontakter og toiletter. Hvor ofte, det skal ske, fremgår ikke, og retningslinjerne er også anbefalinger, ikke lovkrav.

Kan man ikke undgå tæt kontakt nær en kundes ansigt, for eksempel ved en ansigtsbehandling, kan de ansatte bruge visir og maske. Man kan også sætte en barriere op af for eksempel plexiglas, for eksempel hos en tatovør, der skal tatovere en kundes overkrop.

Søren Brostrøm, direktør for Sundhedsstyrelsen, fremhævede på pressemødet især rengøring af overflader som vigtig, da den såkaldte kontaktsmitte er den største risiko. Hvis der på for eksempel et dørhåndtag er landet dråber med smitte, der ikke bliver gjort rent, kan mange efterfølgende kunder blive smittet.

Frisører, tatovører, fysioterapeuter og mange andre serviceerhverv har været lukket siden regeringens nedlukning af Danmark i midten af marts. Ved en bred politisk aftale, der blev indgået natten til fredag, blev det tilladt for disse erhvervsdrivende at åbne for kunder fra mandag den 20. april.

Butikker kan i øvrigt fortsætte med at holde åbent, som de har gjort hidtil, men storcentre skal stadig holde lukket, frem til i hvert fald 10. maj.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.