Erhverv

Ny undersøgelse: Danske rejsebureauer på vej mod »totalt kollaps«

Medlemmerne i Danmarks Rejsebureau Forening melder om store likviditetsproblemer og udsigt til konkurser inden for de næste måneder, hvis ikke de får hjælp. Nu forsøger brancheforeningen at råbe politikerne op.

Artiklens øverste billede
Coronakrisen og det fuldstændige rejsestop verden over har sendt rejsebranchen i knæ. Her ses en usædvanlig tom Københavns Lufthavn CPH, Kastrup. Foto: Mads Nissen.

En ny undersøgelse blandt Danmarks Rejsebureau Forenings medlemmer viser »tegn på totalt kollaps« som følge af coronakrisen. Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra foreningen.

Undersøgelsen viser nemlig, at knap 80 pct. af de danske rejsebureauer, der har svaret på brancheorganisationens spørgsmål, forventer, at coronakrisen vil betyde likviditetsproblemer inden for de kommende 1-3 mdr. Enkelte har endda svaret, at de alene har råd til at føre virksomheden videre i få uger endnu.

Morten Lysdal Damgaard er direktør i Unitas Rejser, tidligere revisor og nuværende bestyrelsesformand i Danmarks Rejsebureau Forening. Han kalder medlemmernes tilbagemeldinger for skræmmende.

Han er ikke i tvivl om, at rejsebureauerne kommer til at gå konkurs på stribe i den nærmeste fremtid, hvis der ikke sættes massivt ind fra regeringens side nu.

»Det er bydende nødvendigt, at regering og folketing snarest får vedtaget en revideret hjælpepakke,« siger han i en pressemeddelelse.

Undersøgelsen bygger på 68 svar fra brancheforeningens ca. 100 medlemmer.

Da Danmarks grænser blev lukket, og Udenrigsministeriet fra den 13. marts frarådede alle rejser, betød det, at rejsebureauernes kunder havde krav på at få de penge tilbage, som de havde betalt på rejserne.

Sammenlagt er kravet alene for den første måned på 1 mia. kr., oplyser Danmarks Rejsebureau Forening, der understreger, at kunderne retmæssigt har krav på at få pengene. Disse er dog ofte betalt videre fra rejsebureauet til underleverandører som f.eks. flyselskaber og hoteller. Det har bragt branchen i knæ.

Rejsebranchen har i ugevis tryglet om forbedringer og ændringer i en lånepakke til 1,5 mia. kr., der i al hast blev vedtaget i midten marts. Vilkårene i den oprindelige lånepakke betød, at rejsebureauerne kunne få et lån svarende til den fulde pris, som kunden skulle have retur.

Nu er vilkårene forringet, så bureauet kun kan få dækket de faktiske omkostninger forbundet med de aktuelle rejser. Det udgør en forskel på mange tusinde kr. pr. rejse.

Det var »et stort chok« for rejsebureauernes brancheforening og årsagen til, at mange rejsebureauer nu ser ind i snarlige likviditetsproblemer, fortæller Morten Lysdal Damgaard.

»Reelt set tildelte man markedet halvanden milliard kroner den 26. marts. Rejsebureauerne begynder at tilbagebetale med forventning om, at kunne låne pengene i Rejsegarantifonden. I mandags bliver beløbet så reduceret til omkring det halve. Ministeren har dermed sendt rejsebureauerne ud over kanten,« siger han.

Hvis rejsebureauet ender med at gå konkurs, vil rejsekunden i sidste ende få sine penge tilbage via Rejsegarantifonden.

Finans arbejder på at få en kommentar til undersøgelsen fra erhvervsminister Simon Kollerup. Han har tidligere afvist rejsebureauernes kritik af hjælpepakken.

»Vi har en tæt og god dialog med branchen om de udfordringer, de står med her under corona. Det har vist sig, at branchen har haft nemmere end ventet ved at komme ud af deres forpligtelser til underleverandører. Sådan som ordningen var før, kunne de få kompensation for udgifter til underleverandører, som de efterfølgende kunne komme ud af. På den måde fik de faktisk dækket flere udgifter, end de havde, og det var jo ikke meningen. Så nu kan man kun få dækket de udgifter, man faktisk har haft. Det synes jeg ikke, er urimeligt. Man skal ikke tjene et overskud på krisehjælpen,« sagde Simon Kollerup i et skriftligt svar i onsdags.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.