• Opdateret 24/04/2020 kl. 13:59
Erhverv

Presset Legoland-ejer vil låne 3 mia. kr. i markedet

Merlin Entertainments, som har Lego-pengetanken Kirkbi som storaktionær og ejer Legoland, er i markedet for at låne yderligere 3 mia. kr. De første prisindikationer afspejler et presset selskab med en solid ejer i ryggen.

Artiklens øverste billede
Merlin Entertainsments driver flere Legoland-parker rundt om i verden - heriblandt Dubai, hvor ovenstående billede er fra. Foto: Kamran Jebreili / AP

Forlystelseskoncernen Merlin Entertainments er i stor krise og brænder i øjeblikket 50 mio. pund eller 400 mio. kr. af om måneden på de tomme parker.

Nu vil selskabet bede investorer om at skyde yderligere 400 mio. euro i selskabet svarende til små 3 mia. kr. Det beløb er i løbet af fredagen blevet hævet til 500 mio. euro, altså 3,7 mia. kr.

Det fremgår af et prospekt til en erhvervsobligationsudstedelse, Merlin Entertainments tilbyder investorerne.

I forvejen har Merlins eksisterende erhvervsobligationer været presset af, at stort set alle forlystelseskoncernens attraktioner er lukket ned pga. corona. I begyndelsen af året lå obligationerne omkring kurs 110, så kom coronapandemien og pressede prisen ned på kurs 75, og nu er de kommet sig noget og handler omkring kurs 95.

De nye obligationer er kun lige blevet udbudt, men ifølge Bloomberg er der i markedet indikationer om en pris på 7,5 pct. i rente, hvilket svarer til prisen på de eksisterende lån.

»Det lyder umiddelbart som en lav rente for en obligation med så relativ høj risiko - og altså en god pris for Merlin,« siger obligationschef Kristian Brinch Hansen fra fondsmæglerselskabet Investering & Tryghed.

»Hvis prisen holder, afspejler det formentlig dels, at Merlins obligationer har en høj risiko, men at der også er en solid ejer i ryggen, nemlig Kirkbi,« siger han.

Merlin Entertainments er ejet af Kirkbi med 50 pt. og kapitalfonden Blackstone og canadiske pensionsselskab CCPIB , der ejer hver 25 pct.

Lego-pengetanken Kirkbi, som ejes af familien Kirk Kristiansen, ønsker ikke at kommentere sagen, men henviser i stedet til forlystelseskoncernen for information.

Merlin forklarer i salgsmaterialet, at pengene skal bruges til den daglige drift og altså ikke til noget specifikt.

»Vores likviditetsposition er robust, og for at få øget fleksibilitet undersøger vi muligheden for at rejse kapital, hvilket ville øge vores likviditet i takt med, at genopretningen efter Covid-19 bliver klarere,« forklarer Merlin.

Merlin Entertainment har været tvunget til at skære dybt i omkostningerne, og i materialet skriver ledelsen, at langt de fleste parker fortsat er lukket, mens enkelte er begyndt at åbne i Asien.

Koncernen, som er halvt ejet af Lego, meddelte i påsken, at man har skåret 400 mio. pund eller 3,4 mia. kr. af de faste omkostninger og håber på hjælp fra hjælpepakker i de forskellige lande.

»Baseret på de tiltag, der er truffet til dato, vil vi reducere vores årlige omkostningsbase med mindst 400 mio. pund (3,4 mia. kr., red.), og vi forfølger en række yderligere tiltag, som kan iværksættes for at reducere omkostningerne yderligere, hvis det bliver nødvendigt,« skrev Merlin Entertainments til sine investorer.

Lego solgte i 2005 Legoland til Merlin Entertainments under Legos egen dybe krise. Samtidig købte Kirkbi sig til en 30 pct. ejerandel af Merlin.

I slutningen af juni 2019 meddelte Kirkbi, Blackstone og CCPIB, at de ønskede at overtage hele Merlin Entertainments ved at købe det af børsen i London. Handlen blev endeligt gennemført i november 2019 og Kirkbi ejer efter overtagelsen 50 pct. De to andre ejer 25 pct. hver.

(I en tidligere version af denne artikel stod det beskrevet, at Kirkbi gav et lån på 3 mia. kr. Dette er ikke korrekt. Finans beklager.)

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.