Erhverv

Midt i krisen: Dansk sværvægter ansætter masser af folk

Mens ledigheden stiger eksplosivt i Danmark, går slagterikoncernen Danish Crown imod strømmen og ansætter masser af nye medarbejdere. Øget eksport til Japan giver arbejde til flere folk på slagterierne.

Der er fuld gang i eksporten af dansk svinekød til Japan. Danish Crown har på kort tid ansat 370 nye medarbejdere til at udskære og pakke varer til de japanske kunder. 
Foto: Gregers Tycho

Midt i strømmen af fyringsrunder er der nu et enkelt lyspunkt: Den danske slagterigigant Danish Crown ansætter masser af nye medarbejdere.

En strøm af store ordrer fra kunder i Japan betyder, at Danish Crown nu er ude for at hyre 100 ekstra slagteriarbejdere. Dermed har slagterikoncernen siden nytår øget antallet af medarbejdere med 370.

»Ordrerne fra Japan er på produkter, som kræver relativt meget forarbejdning. Vi er rigtig glade for at skulle ansætte folk på et tidspunkt, hvor mange andre brancher desværre har det svært,« siger Søren F. Eriksen, der er adm. direktør i Danish Crowns svinekødsdivision.

De 100 nye medarbejdere bliver fordelt på fire slagterier i Danmark. Siden januar har Danish Crown dermed alt i alt ansat 188 nye medarbejdere i Horsens, 35 i Herning, 102 i Blans, 25 i Ringsted og 20 i Rønne.

EU og Japan underskrev i 2018 en frihandelsaftale, som implementeres løbende frem til 2028. Hos Danish Crown vurderer man, at aftalen vil gøre det muligt at øge eksporten til Japan yderligere.

Det komplicerede japanske toldsystem har hidtil medført, at de japanske importører foretrækker at købe fersk kød, som de selv forarbejder og pakker. Frihandelshandelsaftalen gør det gradvist mere fordelagtigt at lade eksportører som Danish Crown overtage en større del af de arbejdsopgaver.

»Flere af vores kunder er interesserede i at lade os stå for en større del af forarbejdningen. Det tager tid at få den slags aftaler på plads, men lykkes det, får vi behov for endnu flere medarbejdere i de kommende år,« siger Søren F. Eriksen.

Lige nu er det imidlertid ikke kun frihandelsaftalen, der øger japanernes appetit på dansk svinekød. Helt aktuelt spiller det også ind, at en række store amerikanske slagteriselskaber er knockoutet af coronakrisen, som har resulteret i, at en lang række fabrikker i USA og Canada er lukket, fordi medarbejderne er syge.

De amerikanske selskaber er traditionelt storeksportører af svinekød til Japan, men nu er de japanske indkøbere blevet nervøse for, om amerikanerne kan levere varerne.

»Situationen i USA og Canada skaber stor nervøsitet blandt de japanske indkøbere, som derfor søger sikker havn i Danmark,« forklarer Lars Albertsen, global salgsdirektør hos Danish Crown.

Danish Crown eksporterede sidste år varer for over 3 mia. kr. til Japan. Dermed står Danish Crown for over 20 pct. af Danmarks samlede vareeksport til Japan.

BRANCHENYT
Læs også