Erhverv

Vestas taber penge, men har rekordhøj ordrebeholdning

Vindmølleproducenten er kommet igennem første kvartal med vækst på toplinjen, men der er røde tal på bundlinjen.

Vinden er ikke stoppet med at blæse under coronakrisen, og den er kommet fra en retning, som har givet Vestas medvind i årets første måneder. I hvert fald når man ser på toplinjen.

Omsætningen i første kvartal nåede op på 2.235 mio. euro, hvilket er en fremgang på 29 pct. sammenlignet med samme periode i fjor.

Derudover har vindmøllekoncernen en samlet ordrebeholdning på rekordhøjt niveau. Det viser det regnskab for første kvartal, som Vestas har offentliggjort tirsdag morgen.

»Den stærke globale efterspørgsel på vindenergi fortsatte i første kvartal af 2020 på trods af Covid-19-pandemiens vedblivende indvirkning på civilsamfund og virksomheder på tværs af alle kontinenter. Vestas leverede under disse specielle omstændigheder øget omsætning og ordreindgang i forhold til samme kvartal sidste år,« udtaler Henrik Andersen, koncernchef i Vestas, i forbindelse med regnskabet.

Fremgangen på toplinjen nåede ikke hele vejen ned til bundlinjen. Driftsresultatet (EBIT) før særlige poster endte på 54 mio. euro med et negativt fortegn. Det fik samtidig EBIT-marginen før særlige til at falde fra 2,5 pct. i første kvartal 2019 til minus 2,4 pct. i de første tre måneder af i år.

Resultatet efter skat endte på et underskud på 80 mio. euro svarende til 597 mio. kr. mod et overskud på 25 mio. euro svarende til 388 mio. kr. i første kvartal 2019.

» I overensstemmelse med vores egne forventninger var vores EBIT-margin i første kvartal negativt påvirket af overleveringen af projekter med lav indtjening, mens vi også pådrog os øgede eksekveringsomkostninger fra logistiske udfordringer og flaskehalse i forsyningskæderne, der forstærkedes af pandemien,« udtaler Henrik Andersen.

Vestas har tidligere suspenderet forventningerne til hele året pga. coronapandemien, og dette er der ikke blevet ændret på i forbindelse med offentliggørelsen af kvartalsregnskabet. Vestas oplyser dog, at det stadig er muligt at nå de oprindelige mål for året, der lød på en omsætning i intervallet 14-15 mia. euro og en EBIT-margin før særlige poster i niveauet 7-9 pct.

»Alle i virksomheden har gjort et godt stykke arbejde for at sikre forretningens fortsatte drift under pandemien, men usikkerheden omkring helårsresultatet, som pandemien forårsager, er stadig gældende, og vores forventninger til 2020 er derfor fortsat suspenderet. Med den globale pandemi og finansielle krise på vej ind i deres næste faser, vil Vestas fortsætte med at sikre uforstyrret drift, samt at bæredygtig energi kommer til at spille en vigtig rolle i genstarten af den globale økonomi,« lyder det fra Henrik Andersen.

BRANCHENYT
Læs også