Erhverv

Coronakrisen har kløvet hotelbranchen midt over

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at antallet af overnatninger på de danske hoteller faldt med mere end 60 pct. i marts.

Hotelbranchen har oplevet et fald på mere end 60 pct. i antallet af overnatninger på grund af coronakrisen. På billedet ses Hotel Crowne Plaza i Ørestad. Arkivfoto: PR/BC Hospitality Group.

Coronakrisen har sendt den danske hotelbranche i knæ.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at antallet af hotelovernatninger i marts styrtdykkede sammenlignet med samme periode sidste år.

I marts kunne de danske hoteller notere 431.100 overnatninger, hvilket er et fald på 726.600 overnatninger sammenlignet med marts sidste år. Det svarer til et fald på hele 63 pct.

»De voldsomme dyk i antallet af overnatninger vidner om, hvor hårdt ramt hotelbranchen er i øjeblikket. Gæsterne er forsvundet som dug fra Solen, og de kommer næppe tilbage for fuld kraft lige foreløbigt,« siger Anders Christian Overvad, økonom i Arbejdernes Landsbank.

Den første dansker, der var smittet med covid-19, blev registreret i slutningen af februar, og herefter lukkede samfundet hurtigt ned.

Den 6. marts blev det frarådet at afholde arrangementer med over 1.000 mennesker, hvilket især ramte hotel- og konferencebranchen, og den 13. marts blev de danske grænser lukket.

Ifølge tallene fra Danmarks Statistik var der i perioden januar til marts sidste år knap 3 mio. hotelovernatninger på de danske hoteller. I samme periode i år er antallet af overnatninger faldet til 2,34 mio., hvilket svarer til et fald på 22 pct.

Og det har gjort ondt på branchen. For nylig viste en analyse fra Finansministeriet, at hotel- og restaurationsbranchen er blandt de brancher, der er hårdest ramt af coronakrisen, når det kommer til antallet af fyrede og hjemsendte medarbejdere.

Ifølge analysen var der i slutningen af april fyret knap 6.000 personer i branchen, mens mere end 30.000 var sendt hjem på lønkompensation.

Foreløbig foreligger der ikke officielle tal for hotelovernatningerne i april, men hos erhvervsorganisationen Dansk Erhverv vurderer man, at de bliver endnu værre end marts-tallene.

»Kilder, som vi er i besiddelse af i Dansk Erhverv, viser allerede nu en de facto lukning af hotellerne i april og maj,« siger Lars Ramme Nielsen, chef for turisme og oplevelsesøkonomi i Dansk Erhverv.

BRANCHENYT
Læs også