Erhverv

Dansk erhvervsliv: Man forsømmer flere brancher

Det er positivt for erhvervslivet, at butikker og restauranter kan åbne. Men man forsømmer bla. turismen og eksporterhvervene, lyder budskabet fra erhvervslivets interesseorganisationer.

En af de brancher, der ifølge interesseorganisationerne er blevet forsømt, er turismen. Arkivfoto.

Den nye genåbningsplan, som regeringen har præsenteret torsdag, åbner for butikker, indkøbscentre, restauranter og cafeer. Og det er positivt, at der endelig kan komme gang i dansk erhvervsliv og arbejdspladser, lyder det samstemmende fra både Dansk Industri (DI) og Dansk Erhverv.

Men der er stadig mange, der ikke kan åbne, og de mangler at få en plan for, hvornår de så kan.

»Der er sektorer, hvor hver dag tæller lige nu. De områder, der ikke kan åbne nu, de mangler at få klarhed over, hvornår det så kan ske. Nogle har fået et lys for enden af tunnellen, men der er stadig mange, der sidder i mørket, og dem skylder vi en afklaring,« siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI.

For selvom genåbningsplanen giver grønt lys til en række virksomheder, så er der stadig mange, der må holde dørene lukket. Og der er endnu ikke blevet præsenteret en langsigtet plan for de næste genåbningsfaser.

»Det er ikke tilfredsstillende, at man ikke kommer med en langsigtet handlingsplan. Det havde været ansvarligt at lave en tidsplan, så virksomhederne havde noget at gå ud fra,« siger Brian Mikkelsen, direktør i Dansk Erhverv.

Han peger på, at regeringen har været tøvende for længe, og at mange virksomheder har ventet i usikkerhed for længe.

»Man kommer f.eks. ikke med klare meldinger om forsamlingsforbuddet, det vil man først forhandle om i midten af juni. Man kunne sagtens have lavet en mere nøjagtig tidsplan med en trappeløsning, hvor man løfter det lidt ad gangen,« forklarer han.

Nogle har fået et lys for enden af tunnellen, men der er stadig mange, der sidder i mørket, og dem skylder vi en afklaring.

Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i Dansk Industri

En af de brancher, der ifølge interesseorganisationerne er blevet forsømt i fase 2-aftalen, er turismen. Den omsætter for 55 mia. kroner om året, og indtil nu står den som den store taber.

»Dem synes jeg, at man forsømmer ved ikke at give klare meldinger,« siger Brian Mikkelsen.

Turismeindustrien er kendetegnet ved i forvejen at have en skrøbelig økonomi, og den står nu på tynd is på vej ind i en højsæson, lyder det.

»Det har allerede taget lang tid, og det begynder at blive virkelig alvorligt. Jeg kan godt være nervøs for, at der er nogle, der kan blive tvunget til at smide håndklædet i ringen,« siger Lars Sandahl Sørensen.

Udover at mange forlystelser, hoteller, turistattraktioner ikke kan åbne endnu, så forbliver grænserne også lukkede. Og det skaber problemer - ikke kun ved, at tyskerne ikke kan holde ferie i Danmark, men også for eksportvirksomhederne og luftfartsindustrien, mener direktørerne.

»Danmark er en eksportnation, og der er akut brug for en kontrolleret genåbning af grænserne - især for erhvervsrejsende, hvis vi skal modgå det massive pres, vi ser lige nu på dansk eksport,« siger Lars Sandahl Sørensen.

BRANCHENYT
Læs også