Erhverv

Verdens næstældste flyselskab er gået i betalingsstandsning

Lykkes det ikke at få nedbragt selskabets enorme gæld og skaffe økonomisk nødhjælp, går Avianca konkurs.

Allerede inden coronaen ramte, var Avianca hårdt presset som følge af den 50 mia. kr. store gæld, som selskabet gennem de senere år har opbygget. AP Photo/Moises Castillo

I 1919 slog fem colombianere og fire tyskere sig sammen for at danne deres eget flyselskab. Det blev siden til Avianca, verdens næstældste nulevende flyselskab.

Nu har coronakrisen sat en brat stopper for det 101 år gamle luftfartseventyr. Søndag gik Avianca i betalingsstandsning, og lykkes det ikke at få gennemført en rekonstruktion og nedbragt gælden, går Avianca konkurs. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Avianca har ikke haft en regulær flyafgang siden slutningen af marts, og de fleste af selskabets 20.000 ansatte har ikke fået løn under coronakrisen.

Allerede inden coronaen ramte, var Avianca hårdt presset som følge af den 50 mia. kr. store gæld, som selskabet gennem de senere år har opbygget. Og det er heller ikke første gang, at Avianca søger om konkursbeskyttelse under de amerikanske Chapter 11-konkursregler.

Altså det, man herhjemme kender som betalingsstandsning med henblik på en rekonstruktion.

Det skete også i begyndelsen af 00’erne, hvor en boliviansk oliemilliardær, Germán Efromovich, reddede selskabet fra konkurs. Nu er den så gal igen.

Avianca har forgæves forsøgt at lande en økonomisk hjælpepakke fra den colombianske stat. Det er stadig målet, imens man nu forsøger at omstrukturere sin gæld, lyder det.

Germán Efromovich, der sidste år blev offer for et bestyrelseskup i Avianca, men stadig er hovedaktionær i selskabet, siger til Reuters, at han er uenig i beslutningen om at søge om konkursbeskyttelse, og at han ikke var involveret i det.

Avianca er et af Latinamerikas største flyselskaber med en lang og broget historie. Da selskabet første gang gik på vingerne i 1919, var der næsten ingen lufthavne i det bjergrige Colombia, så piloterne måtte foretage størstedelen af deres landinger i floder.

Flyene var blevet ombygget til netop det formål.

Efter Anden Verdenskrig begyndte Avianca at flyve til bl.a. USA og Europa. I dag har selskabet over 100 fly i sin flåde og flyver til 114 destinationer rundt om i verden.

Verdens ældste nulevende flyselskab er i øvrigt KLM, der blev stiftet i 1919 under samme navn som nu.

BRANCHENYT
Læs også