Analytiker udelukker salg af B&O: »Det er højst usandsynligt«
Bang & Olufsens udmelding om, at selskabet ønsker at hente 400 mio. kr. ved at udstede nye aktier, understreger alvoren af krisen. Det vurderer Alm. Brands chefaktieanalytiker.
Det danske erhvervsklenodie Bang & Olufsen er i krise og har akut brug for ny kapital til at klare sig gennem coronakrisen. Situationen gør, at et salg af B&O lige nu er udelukket, vurderer en analytiker.
Tirsdag formiddag meddelte B&O, at man via en garanteret emission på aktiemarkedet vil rejse 400 mio. kr. for at komme ud på den anden side af coronakrisen.
Udmeldingen understreger situationens alvor og er et udtryk for, at B&O forbereder sig på en periode med negativ vækst og et negativt cash flow. Det vurderer Michael Friis Jørgensen, chefaktieanalytiker i Alm. Brand.
»Bang & Olufsen var et af de selskaber, hvor risikoen for en aktieemission var til stede, og skulle man have en økonomisk base ind i krisen, blev der uden tvivl brug for penge. Det er en kundedrevet virksomhed, og dens salg er hårdt ramt,« siger han.
Krisen kommer midt i en tid, hvor Bang & Olufsen i forvejen er inde i en svær periode og i gang med en større omstrukturering. Men de 400 mio. kr. betyder, at selskabet kan fortsætte med at forbedre sin drift.
»Kommer der til at være en større omstrukturering, end den B&O i forvejen var ved at foretage? Muligvis. Men det er effekterne af coronavirus, som kommer til at ændre forretningsmiljøet de kommende år,« siger Michael Friis Jørgensen.
Tidligere har der været rygter om, at Bang & Olufsen kunne blive solgt til nye investorer, og spekulationerne intensiverede, da bestyrelsesformand Ole Andersen i august åbnede op for et salg af Struer-virksomheden.
Men et salg er foreløbigt udelukket, mener Michael Friis Jørgensen.
»Alle selskaber, der kunne overveje at købe B&O, har problemer nok selv, og Covid-19 gør, at alle mulige købere kigger indad. De kommer ikke til at gå ud i den nuværende situation og lave et opkøb, og det er højst usandsynligt, at det kommer til at ske på mellemlang sigt,« siger han.
Til gengæld kan det komme til at ramme de eksisterende investorer.
»Man øger antallet af aktier med cirka en tredjedel, og det gør ondt på de eksisterende aktionærer, at der kommer nye til, de skal dele overskuddet med. Til gængæld skaber det ro om B&O,« siger Michael Friis Jørgensen og tilføjer:
»Det er en styrke, at man har reageret relativt tidligt. Jo længere tid, man glider ned ad en negativ rutsjebane, og jo længere tid der går, før man trækker på muligheden, jo mere ondt gør det på aktionærerne.«
For at kunne hente de 400 mio. kr. skal to tredjedele af de repræsenterede stemmer på den ekstraordinære generalforsamling, der vil finde sted den 3. juni, stemme for.