Erhverv

Nasa: SpaceX og Boeing har sparet os op for mod 30 mia. dollars

Det seneste årti har SpaceX og Boeing fået store kontrakter hos Nasa, men det har i den grad været en god forretning for sidstnævnte.

Den Internationale Rumstation (ISS)  involverer ifølge DTU fem rumfartsorganisationer og 15 lande, heriblandt Danmark. Foto: NASA

Nasa ser i den grad ud til at have skudt papegøjen ved at tildele Boeing og SpaceX kontrakter over det seneste årti til en samlet værdi af knap 8 mia. dollars.

Nasa estimerer nemlig nu selv, at det har sparet mellem 20 og 30 mia. dollars, skriver CNBC.

Kontrakterne er blevet givet med det formål at udvikle rumfartøjer, der kan transportere astronauter til Den Internationale Rumstation. Godt nok er man tre år bagud i forhold til at levere på de oprindelige målsætninger, men det afholder ikke Nasa fra at udtrykke stor tilfredshed.

»Vi estimerer, at det har sparet agenturet for omkring 20-30 mia. dollars, samtidig med at det vil levere to uafhængige transportsystemer til besætningen,«skriver Nasa i en præsentation ifølge CNBC.

Hvordan Nasa selv er kommet frem til en besparelse på helt op mod 30 mia. dollars, er en smule uklart.

Tidligere er det nemlig blevet estimeret, at et egenudviklet program med navnet Constellation ville have kostet omkring 34,5 mia. dollars.

SpaceX har over årene modtaget 3,1 mia. dollars, mens Boeing har modtaget 4,8 mia. dollars, hvilket altså sammenlagt maksimalt burde give en besparelse på op til 26,6 mia. dollars.

SpaceX, der er ejet af den kontroversielle Tesla-stifter Elon Musk, vil efter planen sende Nasa-astronauter af sted i sit rumfartøj den 27. maj, mens Boeings version er ca. et år forsinket som følge af problemer med softwaren under testflyvningen.

Da den første dansker nogensinde, Andreas Mogensen, kom en tur i rummet i 2015, var destinationen netop Den International Rumstation.

BRANCHENYT
Læs også