Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Cheføkonom: »Største fald i beskæftigelsen siden Anden Verdenskrig«

Danmarks Statistik har offentliggjort tallene for lønmodtagere i job i marts - faldet blev på 25.000 lønmodtagere.

Corona rammer verden
Ledighedstallene fra Danmarks Statitisk for marts indeholder de første tal, efter Danmark for alvor blev ramt af coronakrisen. Foto: Janus Engel

Antallet af lønmodtagere i job faldt med 25.000 i marts, viser tal for lønmodtagerbeskæftigelsen i marts fra Danmarks Statistik.

Dermed var der 2.779.000 personer med et lønmodtagerjob i Danmark i marts. Der er tale om et gennemsnitstal for måneden.

»Tallet er et gennemsnit for måneden, og da en stor del af faldet er sket efter nedlukningen midt i måneden, er lønmodtagerbeskæftigelsen ved udgangen af måneden betydelig lavere end det opgjorte gennemsnitstal,« skriver Danmarks Statistik.

Det er tale om et af de største fald i nyere tid.

»Det er det største månedlige fald, der er registreret i statistikkens levetid siden 2008. Jeg er dog ikke et øjeblik i tvivl om, at marts bød på det største månedlige fald i beskæftigelsen siden Anden Verdenskrig. Til sammenligning faldt beskæftigelsen med 13.500 personer i april 2009, da finanskrisen var på sit højeste. Finanskrisen blev dengang betegnet som den værste økonomiske krise siden den store depression i 1930’erne,« skriver cheføkonom Tore Stramer fra Dansk Erhverv i en kommentar.

Udover de løbende ledighedstal, så er det den første reelle beskæftigelsesstatistik, som lander i forbindelse med coronakrisen, og tallene er lige så dystre, som mange havde forudset.

»De her beskæftigelsestal er så dystre, at det normalt ville få det til at løbe koldt ned af ryggen på mange. Men de seneste måneder har nærmest virket hærdende, så vi har været rustede til, at dagens gysertal skulle lande. Samtidig skal vi derimod glæde os over, at beskæftigelsen fløj ekstremt højt inden krisen, hvor den slog rekord. Det giver økonomien som helhed mere at tære af til den krise, som vi højaktuelt står i,« lyder det fra Jeppe Juul Borre, der er
cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

Danmarks Statistik skriver om tallene, at arbejdsmarkedet og dermed lønmodtagerbeskæftigelsen blev meget kraftigt påvirket af nedlukningen af samfundet fra midten af marts som følge af Covid-19 og af de foranstaltninger, der blev sat i værk for at afbøde virkningerne af nedlukningen.

De ekstraordinære forhold betyder, at denne måneds tal over lønmodtagerbeskæftigelsen er behæftet med væsentligt større usikkerhed end sædvanligt.

»Lønmodtagere, som er midlertidigt fraværende fra arbejdet, regnes fortsat som beskæftigede under fraværet. Dette gælder også personer, som pga. den særlige situation er hjemsendt uden at arbejde. Dette gælder også for lønmodtagere, for hvilke virksomheden modtager lønkompensation, og for lønmodtagere, der ikke modtager løn under fraværet,« hedder det.

Lønmodtagere, som er opsagt, men fortsat modtager løn i opsigelsesperioden, vil optræde som beskæftigede i denne opgørelse, indtil lønudbetalingen ophører. Virkningerne af afskedigelser vil derfor i sådanne tilfælde kunne fremgå af statistikken med flere måneders forsinkelse.

»Arbejdsmarkedet har været det helt store økonomiske lokomotiv i ”de syv fede år” fra foråret 2013 til foråret 2020. Men opsvinget på arbejdsmarkedet er siden corona gledet ud mellem fingrene på os med samme hast som håndsprit blev udsolgt på landets apoteker. 25.000 job blev mistet på en måned, og så er tallet endda reelt sminket fordi det er et gennemsnit, der dækker hele marts, og det var først midt i måneden, at corona-nedlukningen fik effekt,« siger Bo Sandberg, cheføkonom i Dansk Byggeri.

BRANCHENYT
Læs også