Erhverv

Matas dropper udbytte og har tabt millioner på coronakrisen

Matas har onsdag morgen offentliggjort sit årsregnskab. Selskabet vil endnu ikke oplyse om forventningerne til indeværende regnskabsår.

Matas måtte på et tidspunkt midlertidigt lukke 35 butikker under coronakrisen. De butikker er nu åbne igen, og samtidig har Matas tilbagebetalt den lønkompensation, som selskabet ellers havde modtaget. Foto: Matas

Matas er ikke gået fri af coronakrisen.

Et nyt årsregnskab viser, at krisen i regnskabsårets sidste tre uger kostede Matas 50 mio. kr. i tabt omsætning og 20 mio. kr. i tabt indtjening.

Krisen har også fået Matas til at droppe udbyttebetalingen for året, og samtidig vil selskabet endnu ikke præsentere forventninger for det nye regnskabsår.

»Corona-nedlukningen påførte Matas et umiddelbart og mærkbart tab, men samtidig stod vores samfundsrolle krystalklar: Danskerne har haft behov for Matas på en anden måde end normalt under krisen. Vi har holdt de allerfleste butikker åbne gennem hele perioden, og vores nethandel er eksploderet,« siger Gregers Wedell-Wedellsborg, topchef i Matas, i forbindelse med regnskabet.

Som topchefen henviser til, steg netsalget i Matas med 85 pct. i regnskabsårets sidste kvartal og stod for omkring en femtedel af det samlede salg.

Efter regnskabsårets afslutning er der for alvor kommet i Matas' hjul igen, da alle butikker er åbne, og salget går bedre end for et år siden.

I perioden fra den 1. april til den 17. maj 2020 voksede salget hos Matas med over 7 pct. i forhold til året før.

Meget af det tabte salg fra marts er dermed genvundet, og det har også betydet, at Matas allerede nu har kunnet kalde alle sine hjemsendte medarbejdere tilbage på arbejde, er trådt ud af lønkompensationsordningen og har valgt at tilbagebetale hele den lønkompensation, selskabet allerede havde modtaget.

»Lønkompensationsordningen hjalp os over kløften, da salget styrtdykkede i de første uger, og holdt hånden under hundredvis af jobs i Matas. Parterne bag aftalen fortjener stor ros for hurtigt at skabe tryghed for vores medarbejdere og gøre det muligt for ledelsen at fokusere på at komme sikkert ud af krisen,« siger Gregers Wedell-Wedellsborg om årsagen til at tilbagebetale pengene til staten.

Hvor stort et beløb, der er tilbagebetalt, fremgår ikke af regnskabet. Det fremgår til gengæld, at ordningen om lønkompensation har reddet Matas fra masseafskedigelser midt i krisen.

På et tidspunkt under coronakrisen havde Matas 35 butikker midlertidigt lukket.

Matas havde i det forgangne regnskabsår en omsætning på knap 3,7 mia. kr. og et justeret resultat efter skat på 282,6 mio. kr. Omsætningen var bedre end året forinden, mens indtjeningen faldt en smule.

BRANCHENYT
Læs også