Erhverv

Medicinalindustrien skrottede EU's vaccineplan i 2017

For tre år siden forkastede medicinalindustriens europæiske brancheforening EU's forslag om at samarbejde om at haste vacciner igennem for at være parat til et virusudbrud, skriver The Guardian.

Artiklens øverste billede
I 2017 skulle medicinalindustrien tage stilling til, om der skulle bruges penge på at forske i at fremskynde udviklingen og godkendelsen af vacciner. Arkivfoto: Sara Galbiati

EU kunne have været bedre klædt på i kampen mod covid-19 - hvis altså ikke medicinalindustriens europæiske brancheforening for tre år siden afviste et forslag om vaccineudvikling.

Det skriver The Guardian på baggrund af et referat fra et møde i 2017 i det offentlige-private EU-partnerskab IMI samt en rapport lavet af COE, der står for at kigge IMI’s beslutninger efter i sømmene.

Her fremlagde EU-Kommissionen et udkast til en plan, som kunne sætte mere fart på udviklingen af vacciner mod vira som blandt andet corona, og skubbe godkendelsen af dem hurtigere igennem hos myndighederne.

Brancheforeningen EFPIA, der blandt andet har Novo Nordisk og de fleste af verdens øvrige store medicinalkoncerner som medlemmer, afslog dog forslaget til mødet i IMI. Blandt andet fordi der skulle vælges mellem dét og andre initiativer, herunder at sætte penge af til forskning i tuberkulose og autoimmune sygdomme. Derudover var initiativet relativt begrænset i omfang, fortæller en talskvinde fra IMI til The Guardian.

Ifølge en talskvinden har smitsomme sygdomme og vacciner været i fokus i det offentlige-private samarbejde fra begyndelsen. Blandt andet lancerede IMI i 2015 et bioberedskabs-projekt til 20 mio. euro i kølvandet på ebola-epidemien.

Siden afslaget i 2017 har IMI indhentet lidt af det tabte ved i januar i år at give finansiering til at accelerere vaccineudvikling og -fremstilling.

IMI har et samlet budget på 5 mia. euro, som stammer fra EU-funding og bidrag fra erhvervslivet og andre.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.