Erhverv

Medicinalindustrien skrottede EU's vaccineplan i 2017

For tre år siden forkastede medicinalindustriens europæiske brancheforening EU's forslag om at samarbejde om at haste vacciner igennem for at være parat til et virusudbrud, skriver The Guardian.

I 2017 skulle medicinalindustrien tage stilling til, om der skulle bruges penge på at forske i at fremskynde udviklingen og godkendelsen af vacciner. Arkivfoto: Sara Galbiati

EU kunne have været bedre klædt på i kampen mod covid-19 - hvis altså ikke medicinalindustriens europæiske brancheforening for tre år siden afviste et forslag om vaccineudvikling.

Det skriver The Guardian på baggrund af et referat fra et møde i 2017 i det offentlige-private EU-partnerskab IMI samt en rapport lavet af COE, der står for at kigge IMI’s beslutninger efter i sømmene.

Her fremlagde EU-Kommissionen et udkast til en plan, som kunne sætte mere fart på udviklingen af vacciner mod vira som blandt andet corona, og skubbe godkendelsen af dem hurtigere igennem hos myndighederne.

Brancheforeningen EFPIA, der blandt andet har Novo Nordisk og de fleste af verdens øvrige store medicinalkoncerner som medlemmer, afslog dog forslaget til mødet i IMI. Blandt andet fordi der skulle vælges mellem dét og andre initiativer, herunder at sætte penge af til forskning i tuberkulose og autoimmune sygdomme. Derudover var initiativet relativt begrænset i omfang, fortæller en talskvinde fra IMI til The Guardian.

Ifølge en talskvinden har smitsomme sygdomme og vacciner været i fokus i det offentlige-private samarbejde fra begyndelsen. Blandt andet lancerede IMI i 2015 et bioberedskabs-projekt til 20 mio. euro i kølvandet på ebola-epidemien.

Siden afslaget i 2017 har IMI indhentet lidt af det tabte ved i januar i år at give finansiering til at accelerere vaccineudvikling og -fremstilling.

IMI har et samlet budget på 5 mia. euro, som stammer fra EU-funding og bidrag fra erhvervslivet og andre.

BRANCHENYT
Læs også