Erhverv

Saudi-Arabien har udnyttet nedturen til at poste milliarder i Vesten

Den saudiske statsfond har været særdeles aktiv i årets første måneder, hvor den har sat sig på store lunser af vigtige vestlige koncerner.

Kronpris Mohammed bin Salman har siden 2015, da han overtog magten, haft som mål at gøre den saudiske økonomi uafhængig af olien.  Foto: AP/Hassan Ammar Foto: AP/Hassan Ammar

Mens mange i ly af coronakrisen solgte ud af deres aktieporteføljer i løbet af årets tre første måneder, har den saudiske statsfond Public Investment Fund, PIF, gjort præcis det modsatte.

Omkring tyve amerikanske og europæiske storkoncerner har i begyndelsen af året fået PIF, der forvalter en formue på 325 mia. dollars, ind i ejerkredsen.

Det gælder blandt andet oliekæmperne BP, Royal Dutch Shell og Total, flyproducenten Boeing, finanshuset Citigroup, Disney og Facebook.

Financial Times har regnet på det: Fondens nyanskafne ejerandele i første kvartal er tilsammen mindst 7,7 mia. dollars værd. Og det er bare de handler, som er offentlige.

»Du har ikke lyst til at forspilde en krise [...] Så hvad angår os, så kigger vi uden tvivl på hvilken som helst mulighed,« sagde Yasir al-Rumayyan, direktør i PIF, på en virtuel konference med over 2000 deltagere i april.

April var også måneden, hvor PIF købte 5,7 pct. af det amerikanske underholdningsselskab Live Nation og 7,3 pct. af krydstogtselskabet Carnival.

Coronakrisen er ellers gået hårdt ud over det olierige Saudi-Arabien. Landet er verdens største eksportør af olie, og olieprisens bratte fald har ædt sig ind i økonomien.

Det har været kronprins Mohammed bin Salmans plan, siden overtog tronen i 2015, at gøre Saudi-Arabiens økonomi mindre afhængig af olien. Her spiller PIF en vigtig rolle sammen med massive investeringer i uddannelse, teknologi og offentlig-private partnerskaber med især udenlandske investorer.

BRANCHENYT
Læs også