Erhverv

Fleggaard-familien lukker grænsebutik permanent

Men det skyldes ikke coronakrisen, siger direktøren.

Fleggaard-familien har i en årrække siddet tungt på den dansk-tyske grænsehandel og omsatte sidste år for 7 mia. kr.

Coronapandemien har sat en stopper for den normalt så indbringende grænsehandel og tvunget familien bag Fleggaard-kæden til midlertidigt at lukke de fleste af sine butikker.

Men når det bliver rentabelt for Fleggaard at genåbne sine butikker, forbliver en af kædens butikker lukket. Det drejer sig om grænsehandelsfamiliens Calle-butik i Rosenkranz, som ikke slår dørene op igen.

»Men det har nu ikke noget med corona at gøre. Det er i stedet en afvejning af, at andre butikker også kan dække den handel, der hidtil har været i dette supermarked,« siger Lars Mose Iversen, leder af detailhandelen i Fleggaard-koncernen, til Flensborg Avis.

Fleggaard-familien har måttet tage drastiske midler i brug, efter at både Danmark og Tyskland lukkede sine grænser. Det midlertidige dødsstød til grænsehandlen betyder, at familiekoncernen har lukket syv ud sine otte Fleggaard-butikker samt syv ud af ni Calle-butikker.

Den enorme grænsehandel med slik, sodavand, dåseøl og cigaretter har ellers i en lang årrække indbragt store millionbeløb til Fleggaard-familien, som i dag er en af landets rigeste.

Nu er grænsehandlen i stedet flyttet lige nord for grænsen, fortæller Danmarks to største dagligvarekoncerner.

Hos Salling Group har man set et mersalg på mellem 25 og 40 pct. på grænsevarer i landets sydligste kommuner under coronakrisen.

En analyse fra Coop viser, at i kommunerne Aabenraa, Tønder, Sønderborg, Haderslev, Lolland og Guldborgsund steg salget af de varer, der handles uden afgift ved grænsen, med 39 pct. i april 2020 sammenlignet med året forinden.

Fleggaard-familien har i en årrække siddet tungt på den dansk-tyske grænsehandel og omsatte sidste år for 7 mia. kr.

Hele Fleggaard-koncernen er ejet af arvinger i tredje generation til den oprindelige stifter, Peter J. Fleggaard. Det er de tre søskende Birgitte, Ole og Susanne Fleggaard.

Læs også