Erhverv

Millionkrav mod konkursramt musikteater

Fredericia Teater gik konkurs i marts, og indtil nu har kreditorer fremsat krav for 64 mio. kr. Kuratoren er ved at undersøge, om der skal placeres et juridisk ansvar for den konkurs, som ifølge teatret bl.a. skyldtes et svigtende billetsalg.

Artiklens øverste billede
Fredericia Teater nåede inden sammenbruddet at få international anerkendelse og sætte Danmark på musicalverdenskortet. Da teatret gik konkurs, var det med et akut pengebehov på 50 mio. kr. Foto: Marie Ravn

Den 16. marts gik Fredericia Teater konkurs, og i den forbindelse udsendte teatret en pressemeddelelse, som angav tre årsager til, at teatret ikke stod til at redde:

Svigtende billetsalg, et overforbrug af markedsføringsmidler og aflyste forestillinger som følge af coronakrisen.

Det svigtende billetsalg skyldtes især de to forestillinger ”Prinsen af Egypten” og ”Tarzan” i København. Salget gik nemlig langt dårligere end forventet, og resulterede i en nettoomsætning, som endte 47 mio. kr. under budgettet i 2019.

De seneste uger har bestyrelsen arbejdet på højtryk for at redde teatret, men uden held. Derfor ser bestyrelsen i denne alvorlige situation ingen andre muligheder for Fredericia Teater end at indgive en konkursbegæring.

Fredericia Teaters pressemeddelelse i forbindelse med teatrets konkursbegæring

Da 80 pct. af teatrets indtægter afhang af billetsalg, valgte den daværende teaterchef, Søren Møller, at skrue op for markedsføringen på de to forestillinger. Det resulterede imidlertid i et overforbrug af markedsføringsmidler på 15 mio. kr. i 2019 og de første måneder af 2020. Som en direkte konsekvens heraf opsagde teaterchef Søren Møller i februar sin stilling.

Konkursen af hele Danmarks musicalteater

Fredericia Teaters økonomiske historie har budt på både op- og nedture, og den 16. marts gik teatret konkurs. Jyllands-Posten er dykket ned i, hvad der skete med hele Danmarks Musicalteater.

Det sidste tæppefald

Da coronakrisen brød ud i marts, var aflysningerne af planlagte forestillinger det sidste skub for Fredericia Teater, og mere end teatret kunne holde til. Musicalen ”Shu-bi-dua 2.0” skulle have haft premiere i Fredericia den 20. marts, men måtte aflyses og udsættes på ubestemt tid.

Efter indsatser fra både kommune og bestyrelse måtte teatret melde, at økonomien ikke stod til at redde, da der manglede over 50 mio. kr. for at drive teatret videre.

»De seneste uger har bestyrelsen arbejdet på højtryk for at redde teatret, men uden held. Derfor ser bestyrelsen i denne alvorlige situation ingen andre muligheder for Fredericia Teater end at indgive en konkursbegæring,« skrev teatret i pressemeddelelsen den 16. marts.

Tilbage står en by uden et teater og et Danmark uden et toneangivende musicalmekka, der også vakte opmærksomhed internationalt. Tusindvis af billetkøbere har penge til gode, og ca. 3.400 personer og virksomheder har gjort krav for samlet 64 mio. kr. i konkursboet. Kurator er ved at undersøge, om der skal placeres et juridisk ansvar.

Hvad er det egentlig, Fredericia har mistet, og hvad siger den afgåede bestyrelse til konkursen? De kommende dage kan du i Jyllands-Posten læse mere om, hvad der skete med Fredericia Teater.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.